La 25 de ani de la unificare, Germania se confruntă cu aceeaşi provocare: integrarea celor mai puţin favorizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Joachim Gauck şi cancelarul Angela Merkel la sărbătorirea a 25 de ani de la unificarea celor două Germanii. Frankfurt, 3 octombrie 2015 FOTO AP

Germania sărbătoreşte sâmbătă un sfert de secol de la unificare având la cârmă doi lideri din estul comunist (cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Joachim Gauck) şi poziţionându-se printre cele mai puternice ţări ale lumii. Acum, Germania unificată se confruntă cu noi provocări, în special cu un flux de refugiaţi care necesită resurse şi multă răbdare, notează „New York Times“.

Germania de Est şi cea de Vest s-au unit pe 3 octombrie 1990, încheind un proces ce începuse cu mai puţin de 11 luni în urmă, atunci când conducerea comunistă a estului a deschis Zidul Berlinului după proteste masive. Diminuarea diferenţelor între est şi vest a fost însă un proces mai lent, unele inegalităţi persistând până în ziua de azi.

Migraţia din est a început să stagneze

Totuşi, în general, „lucrurile au mers bine: mulţi oameni au contribuit, şi-au arătat dedicaţia şi au început să înveţe noi meserii“, după cum spune cancelarul german Angela Merkel care a crescut în est şi care a intrat în politică după căderea regimului comunist. Joachim Gauck, preşedintele Germaniei din 2012, este tot din est, fost pastor şi activist pro-democraţie.

De la reunificare, între 1,5 şi 2 trilioane de euro au fost investite în est pentru a ajuta regiunea să ajungă la acelaşi nivel cu vestul după colapsul industriilor demodate. O migraţie constantă a celor din est către vest, ce a avut loc după 1990, pare să fi stagnat acum. Mai mult, acum există mai mulţi oameni care se mută în est, decât invers, notează „New York Times“.

Deşi şomajul rămâne mai mare în fostul stat comunist (la 8,7%, o cifră de invidiat pentru multe ţări europene, comparativ cu 5,6% în vest), diferenţa se micşorează. Promisiunea fostului cancelar Helmut Kohl făcută esticilor, că vor trăi în mijlocul unor „peisaje înfloritoare, nu mai pare acum o exagerare.

Acest lucru este adevărat pentru multe regiuni ale Germaniei de Est. Zonele rurale minunate din landul Mecklenburg şi de pe coasta baltică, dar şi curăţarea zonelor industriale din Saxonia sau din alte părţi au făcut asta. Multe s-au întâmplat aici“, spune istoricul german Heinrich August Winkler.

„Diferenţa economică dintre est şi vest este şi ea mult mai mică decât înainte. Dar acesta nu e un motiv să fim îngâmfaţi. Absenţa companiilor mari, productive din Germania de est arată că mai sunt multe de făcut“, adaugă istoricul.

FOTO Arhivă Adevărul

Aceleaşi provocări, alţi refugiaţi: „Ne putem descurca cu orice provocare“

Lăsând la o parte aceste îngrijorări, Germania şi-a întărit rolul de cea mai mare economie a Europei şi, în ultimii ani, a arătat o ambiţie din ce în ce mai mare ca jucător politic şi diplomatic pe scena internaţională. Angela Merkel a fost un avocat fervent al reformelor şi al tăierilor de cheltuieli pentru ţări ca Grecia, la schimbul banilor europeni. Pe frontul diplomatic, cancelarul şi guvernul său au jucat un rol important în combaterea crizei ucrainene.

Anul trecut, preşedintele Gauck a declarat că Germania trebuie să aibă o contribuţie mai decisivă în prevenirea conflictelor şi „trebuie să fie gata să facă mai mult pentru a garanta securitatea pe care alţii au păzit-o timp de decenii“.

Anul acesta, Germania a încercat să ia conducerea în convingerea Europei să se implice mai mult în criza refugiaţilor şi de a împărtăşi povara acestora. Fluxul migranţilor către Germania, o destinaţie favorită, a căpătat noi dimensiuni luna trecută atunci când Merkel a decis să permită intrarea migranţilor care se adunaseră în Ungaria.

Merkel transmite un mesaj de încredere, faptul că Germania se va descurca în timp ce autorităţile se chinuie să-i înregistreze pe toţi nou-veniţii şi să-i găzduiască. Oficialii se aşteaptă ca cel puţin 800.000 de oameni vor sosi doar anul acesta, deşi nu toţi vor avea asigurată şederea în Germania.

Germania se luptă acum cu o nouă integrare, cea a refugiaţilor, iar Merkel este de părere că amintirile despre dificultăţile reunificării îi vor ajuta pe nemţi.

Experienţa unificării Germaniei ne-a dat sentimentul şi încrederea că ne putem descurca cu orice ni se pune în cale, indiferent cât de mari sunt provocările,   Angela Merkel, cancelarul Germaniei