Hitler intenţiona să fure giulgiul din Torino în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adolf Hitler alături de Benito Mussolini şi şoferul Fuhrer-ului Erich Kempka

Giulgiul din Torino, o pânză de in în care credincioşii susţin că ar fi fost învelit trupul lui Iisus Hristos după crucificare, a fost ascuns într-o abaţie benedictină în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, întrucât Vaticanul se temea că dictatorul german Adolf Hitler dorea să îl fure, notează cotidianul britanic The Telegraph.

Din motive de siguranţă, giulgiul a fost transferat, în 1939, la abaţia benedictină Montevergine din Avellino, regiunea Campania, şi s-a întors la Torino abia în 1946. Potrivit actualului director al bibliotecii abaţiei, Părintele Andrea Cardin, motivul mutării a fost obsesia lui Hitler faţă de relicva sfântă.

Vaticanul şi casa princiară de Savoia, unde a fost păstrat atunci giulgiului, s-au temut că liderul german, cunoscut pentru preocuparea sa pentru ezoteric, va încerca să fure relicva, scrie The Telegraph.

Oficial s-a spus că giulgiul a fost mutat pentru a fi protejat de o posibilă bombardare a oraşului Torino, dar în realitate el a fost mutat pentru a-l proteja de Hitler care, aparent, era obsedat de el. În timpul vizitei în Italia, în 1938, apropiaţii săi au pus întrebări neobişnuite şi insistente despre giulgiu, a precizat părintele într-un interviu pentru publicaţia italiană Diva e Donna, adăugând că a mutarea s-a făcut la ordinele precise ale casei de Savoia şi ale Vaticanului.

Potrivit părintelui Cardin, după ce Italia a intrat în război în alianţă cu Hitler, iar forţele germane au fost trimise în Italia, giulgiul a fost pe punctul de a fi descoperit.

În 1943, când trupele germane au cercetat biserica abaţiei Montevergine, călugării au pretins că sunt într-o rugăciune adâncă în faţa altarului, unde se afla relicva. Acesta este singurul motiv pentru care ea nu a fost descoperită, explică părintele.

Giulgiul, în care se crede că a fost învelit trupul lui Hristos după crucificare, s-a întors la Torino în 1946, la ordinele ultimului rege al Italiei, Umberto al II-lea. Monarhia a fost abolită în 1946, când Italia s-a pronunţat prin referendum pentru statutul de republică, iar proprietatea asupra giulgiului a revenit Sfântului Scaun.

Nu toată lumea crede însă că giulgiul din Torino ar fi o relicvă sfântă. Testele efectuate în urmă 20 de ani au datat materialul ca aparţinând perioadei 1260-1390, deşi rezultatele au fost puternic contestate.

Giulgiul va fi expus pulblicului timp de şase săptămâni după Paşte în catedrala din Torino, unde a fost păstrat peste 500 de ani. În perioada în care va fi expus sunt aşteptaţi până la 2 milioane de vizitatori, printre care şi Papa Benedict al XVI-lea, care va efectua o vizită oficială în luna mai.