Hackeri ruși, responsabili de atacurile din 2024 asupra reţelelor poliţiei olandeze, NATO şi mai multor ţări europene
0Agențiile de informații olandeze au anunțat marți, 27 mai, că un grup de hacker ruși, denumit „Ursul Spălător” (Laundry Bear), a fost în spatele atacurilor de anul trecut asupra reţelelor poliţiei olandeze, NATO şi mai multor ţări europene.
Grupul, denumit „Ursul Spălător” de către agenţiile de securitate, a fost cel mai probabil susţinut de statul rus, au declarat Agenţia Generală de Informaţii şi Agenţia Militară olandeză într-o scrisoare comună către parlament, scrie News.ro.
„Atacurile cibernetice împotriva instituţiilor olandeze fac parte dintr-o ameninţare cibernetică internaţională mai mare reprezentată de grupul de hackeri”, au afirmat acestea într-o declaraţie care detaliază concluziile anchetei lor privind incidentele.
Grupul a operat în secret până când a fost descoperit conducând o operaţiune de hacking în septembrie 2024, în cadrul căreia a reuşit să obţină acces la datele confidenţiale ale unor oficiali din poliţi olandeză, se arată în comunicat.
Laundry Bear a efectuat, de asemenea, spionaj cibernetic împotriva unor companii care produc tehnologii high-end la care Rusia are acces dificil din cauza sancţiunilor occidentale legate de războiul din Ucraina, a precizat acesta.
„Ancheta arată, de asemenea, că Laundry Bear a fost responsabilă de operaţiuni cibernetice împotriva guvernelor occidentale şi a altor instituţii cel puţin din 2024”, se adaugă în declaraţie.
Acesta a precizat că grupul a încercat să facă rost de informaţii legate de „achiziţionarea şi producţia de echipamente militare de către guvernele occidentale şi de livrările de arme occidentale către Ucraina”.
Săptămâna trecută, Regatul Unit și aliații săi acuzau o unitate a serviciului de informații militare al Rusiei că a desfășurat o campanie cibernetică agresivă pentru a spiona și perturba fluxul de ajutor occidental destinat Ucrainei, vizând infrastructura critică din statele membre NATO.
Hackerii au accesat aproximativ 10.000 de camere video, dintre care 1.000 se află în România.