Guvernul, acuzat că ascunde deseori incidentele rasiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul, acuzat că ascunde deseori incidentele rasiale

„Spania este una dintre puţinele ţări europene care nu recunosc oficial existenţa incidentelor rasiale”, este concluzia la care a ajuns directorul organizaţiei Amnisty International din Spania, Esteban Beltran.

Acesta a explicat că, în Spania, „rasismul este invizibil în mod oficial”. În ultimele rapoarte trimise Agenţiei Drepturilor Fundamentale a UE, Beltran susţine că „în timp ce guvernul britanic anunţa 55.000 de incidente rasiale, cel spaniol menţiona doar 10 sau 12”.

Organizaţia „Mişcarea împotriva Intoleranţei” a elaborat raportul Raxen 2009, în care sunt analizate incidentele rasiale şi xenofobe săvârşite anul trecut în Spania.

„Românii naibii, o să vă omor!”

Dintre cele 350 de incidente dezbătute, 80 au avut loc în Comunitatea Valenciană, 60 - în Madrid şi 40 - în Catalunya. Cel mai recent caz cu conotaţii xenofobe a avut loc la Sagunto,Valencia, în primele zile ale acestei luni.

Un tânăr lituanian a fost împuşcat în braţ cu o armă de vânătoare, în urma unei discuţii aprinse cu un vecin. Ultimele cuvinte ale agresorului, înainte de a trage în tânăr, au fost: ”Românii naibii, o să vă omor!”. Naţionalitatea victimei a fost confundată de către agresor.