Grup de ţigani, sprijinit de anarhişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Suntem sătui să ne creştem copiii printre şobolani. Vrem o viaţă normală, ca şi voi", spun ocupanţii abuzivi ai unei clădiri din Torino ce aparţine firmei italiene producătoare de

"Suntem sătui să ne creştem copiii printre şobolani. Vrem o viaţă normală, ca şi voi", spun ocupanţii abuzivi ai unei clădiri din Torino ce aparţine firmei italiene producătoare de energie electrică, ENEL.

În urmă cu o lună râul Stura, ce traversează oraşul Torino, s-a revărsat şi a inundat tabăra de ţigani din strada Germagnano. După retragerea apelor terenul nu mai era locuibil. "Copiii noştri au ajuns la spital din cauza infecţiilor. Nu aveam curent electric şi nici apă", se plânge Minerva Răfran (54 de ani), una dintre locatarele abuzive.

Sub ocrotirea unei grupări anarhiste, denumită "Mişcarea celor care ocupă casele abandonate", 20 de familii au ocupat în data de 6 iulie 2008 o clădire părăsită. În unul din balcoane au afişat un cearşaf pe care scrie "O casă pentru toţi", în româneşte şi în italiană. Clădirea în care ţiganii au decis să se mute este peste drum de Consulatul General al României la Torino. Niciun reprezentant al misiunii diplomatice nu i-a vizitat încă.

"Nu este adevărat că noi vrem să trăim în barăci şi rulote cum cred italienii. Noi vrem doar să le oferim nepoţilor noştri o viaţă civilizată. De asta am venit în Italia. Măcar aici avem o masă asigurată de Caritas. În România nu aveam ce să dăm de mâncare copiilor, de asta am plecat", spune Precup Băţădan, 51 de ani.