FOTO VIDEO Căsătoriile între persoanele de acelaşi sex divizează Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de oameni au ieşi pe străzile Parisului FOTO AFP

Sute de mii de francezi protestează, duminică, pe străzile Parisului, faţă de mariajului între persoanele de acelaşi sex, pe care guvernul francez socialist intenţionează să-l legalizeze.

Marşul a început din trei locuri diferite ale capitalei franceze, urmând ca toţi manifestanţii să se adune în zona Turnului Eiffel. Organizatorii încearcă prin astfel de acţiuni să menţină presiunea asupra guvernului, în contextul în care parlamentul urmează să examineze începând din 29 ianuarie proiectul de lege ce permite mariajul şi adopţia pentru cuplurile de homosexuali. Această lege este o promisiune pe care Francois Hollande a făcut-o în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale.

Organizatorii manifestaţiei speră la o reeditare a mobilizării din anul 1984 în favoarea învăţământului privat, când la Paris au ieşit în stradă circa un milion de persoane, ceea ce l-a determinat pe preşedintele de atunci, Francois Mitterand, să cedeze.

„Această manifestaţie are valoare de test pentru Francois Hollande întrucât se vede foarte clar că în Franţa sunt milioane de francezi, care sunt probabili preocupaţi de această reformă”, a declarat Jean-François Copé, secretarul general al principalului partid de dreapta, Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), potrivit AFP.

Arhiepiscopul de Paris, Mgr André Vingt-Trois, prezent la manifestaţie, a declarat că el s-a alăturat acestei acţiuni pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de organizatorii protestului faţă de mariajului între persoane de acelaşi sex.

O demonstraţie asemănătoare a reunit la 17 noiembrie circa 70.000 de persoane la Paris.

                 

Ministrul francez al justiţiei, Christiane Taubira, a declarat însă recent că, indiferent de amploarea manifestaţiei de duminică, guvernul nu va retrage proiectul de lege, respingând totodată şi solicitarea de a se organiza un referendum pe această temă.

Respectivul proiect de lege divizează profund societatea franceză. Potrivit unui  sondaj recent, 52 la sută dintre francezi aprobă căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, dar un procent similar se declară împotriva adopţiilor de către cuplurile homosexuale