Cum au ajuns albii o minoritate în Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Trafalgar din Londra FOTO Shutterstock

În primul deceniu din noul mileniu s-a înregistrat un fenomen straniu în Londra: numărul britanicilor albi a scăzut cu 620.000. Consecinţa, după cum dezvăluie ultimul recensământ, este că acum aceştia au ajuns să fie o minoritate, reprezentând doar 45% din rezidenţi.

O explicaţie ar fi că populaţia nativă a fost forţată să ia calea exilului din cauza imigranţilor, scrie BBC. Asta poate fi o parte a problemei, dar dovezile mai susţin şi că este vorba despre aspiraţiile clasei muncitoare şi de succesul economic.

Efortul de a urmări traseul imigranţilor nu este unul uşor. Doar pentru că populaţia dintr-o zonă a scăzut şi în alta a crescut, asta nu înseamnă că s-a făcut un schimb. Dar există anumite indicii despre locul în care au migrat cetăţenii britanici albi, în perioada dintre două recensăminte (2001-2011).

În timp ce în Londra s-a înregistrat o scădere a populaţiei albe cu 620.000, în restul Angliei şi în Ţara Galilor a crescut cu 220.000. Diferenţa drastică de 400.000 de oameni este explicată prin scăderea natalităţii şi prin emigrare.

Cei mai mulţi britanici albi se găsesc în estul Angliei. Se pare că în primul deceniu al secolului XXI visul de a se retrage la ţară a devenit o realitate pentru zeci de mii de locuitori urbani.

În 2001, recensământul a înregistrat peste 80% de rezidenţi albi. Până în 2011, albii au devenit, statistic, o minoritate: doar 49% din locuitorii zonei s-au descris ca fiind britanici albi.

Mulţi dintre ei au rămas fără loc de muncă în ultimii zece ani. Acesta a fost semnalul care a determinat multe familii să se mute şi să o ia de la capăt. Iar cei care le-au luat locul tind să fie de origine africană.

Anii scurşi între cele două recensăminte au fost marcaţi de schimbări culturale importante în ceea ce priveşte populaţia londoneză. Unii cetăţeni albi s-au mutat, poate, pentru că zona lor s-a transformat. Ceainăriile şi restaurantele au fost înlocuite de magazine care oferă „mâncare la pachet“ şi de supermarketuri arăbeşti.

Dar mai există şi povestea familiilor de muncitori care au scăpat din vechile mahalale la mijlocul secolului trecut, au descoperit noi oportunităţi în cartierele periferice londoneze şi apoi, în ultima decadă (după ce au avut de câştigat după creşterea economică şi după boomul imobiliar), şi-au încasat banii şi şi-au cumpărat mult visata casă la ţară sau pe malul mării. Este, de fapt, povestea succesului, conchide BBC.