Ce trebuie să știe călătorii români după ce Germania a închis Spaţiul Schengen şi a extins controalele la toate frontierele terestre
0Ministerul Afacerilor Externe atenţionează că, începând de miercuri, 16 septembrie, Germania a închis Spaţiul Schengen, astfel că vor fi intensificate controalele la toate frontierele terestre.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Federală Germania că vor fi extinse controalele temporare la toate frontierele terestre ale Republicii Federale Germania pentru a proteja securitatea internă şi a reduce migraţia ilegală, începând cu 16 septembrie 2024.
Pe lângă controalele temporare deja existente la frontierele terestre cu Austria, Elveţia, Republica Cehă şi Polonia, vor fi efectuate controale temporare la frontierele terestre cu Franţa, Luxemburg, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca pentru o perioadă de şase luni.
În aceste condiţii, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să consulte, pentru informaţii suplimentare, paginile de Internet: https// www.bmi.bund.de şi https://www.bundespolizei.de.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefoanele de permanenţă al Ambasadei României la Berlin: +491601579938, Consulatului General al României la Bonn: +491735757585, Consulatului General al României la Munchen: +491602087789 şi Consulatului General al României la Stuttgart: +491716813450.
Decizia Germaniei de a închide temporar Spaţiul Schengen şi de extindere a controalelor la toate frontierele terestre a declanşat deja primele reacţii printre statele europene. În timp ce pemierul polonez Donald Tusk consideră „inacceptabilă” această decizie, în Țările de Jos sunt voci care afirmă că ar trebui să se ia o măsură similară și acolo. La rândul său, Austria a anunţat deja că nu va primi niciun migrant respins de Germania, relatează Agerpres.
Potrivit lui Donald Tusk, în momentul de faţă este nevoie nu de închiderea graniţelor, ci de „o mai mare participare a ţărilor, inclusiv a ţărilor precum Germania, la supravegherea şi securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, în special pentru a face faţă unui val de imigraţie ilegală orchestrat, potrivit Varşoviei, de Rusia şi Belarus.