Barajul uriaș de lângă Herson, aruncat în aer. Hidrocentrala, complet distrusă. Cel puțin opt așezări, inundate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata ucraineană a declarat marți că forțele ruse au aruncat în aer un baraj major în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Agenția de stat rusă TASS a declarat că nu există încă un „pericol critic” pentru centrala nucleară Zaporojie din cauza prăbușirii barajului.

UPDATE Cine are de câștigat de pe urma distrugerii barajului din regiunea Herson VIDEO

Este un rezervor vast care furnizează apă pentru o serie de comunități în amonte, ceea ce înseamnă că ar putea afecta aprovizionarea oamenilor de acolo.

De asemenea, furnizează apă de răcire centralei nucleare de la Zaporojie, la aproximativ 257 de kilometri în amonte, care se află sub controlul Rusiei și se bazează pe baraj. Detalii aici

UPDATE Ukrhydroenergo: Hidrocentrala Kahovka este complet distrusă

Hidrocentrala Kahovka, care a fost aruncată în aer de ruși , este complet distrusă și nu poate fi restaurată, informează compania „Ukrhydroenergo”, citată de zn.ua.

„În noaptea de 6 iunie, forțele de ocupație ruse au aruncat în aer Hidrocentral Kahovskaia. Ca urmare a detonării sălii mașinilor din interior, CHE Kahovskaia a fost complet distrusă. Stația nu poate fi restabilită. Conform prognozei preliminare, rezervorul este de așteptat să fie operațional în următoarele patru zile”, se arată în mesaj. Detalii aici

UPDATE Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, șeful administrației regionale militare Herson, spune că cel puțin opt așezări din zonă sunt deja inundate în urma distrugerii barajului. El spune că cel puțin 16.000 de persoane sunt expuse riscului de inundații, potrivit BBC.

Locuitorii din regiunile expuse riscului sunt evacuați cu autobuzele spre Herson, apoi vor fi mutați în diferite orașe din țară.

Reprezentanții Energoatom, compania energetică nucleară a Ucrainei, au transmis că pentru moment situația este sub control iar distrugerea barajului de la Nova Kakhovka.

UPDATE Kuleba: Distrugerea barajului, „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii”

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a numit distrugerea barajului Kahovka „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” și o „crimă de război odioasă”. Detalii aici

UPDATE Expert: Distrugerea barajului Kahovka din Ucraina va afecta și țările vecine. „Teroriști ruși” VIDEO

Barajul alimentează cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc. Detalii aici

UPDATE Zelenski: Distrugerea barajului Kahovka, dovada că forţele ruse trebuie alungate din Ucraina

Distrugerea de către Rusia a hidrocentralei de la Kahovka confirmă faptul că forţele Moscovei „trebuie să fie alungate” din întreaga Ucraină, a afirmat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. Detalii aici

Știrea inițială:

„Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă, precum și zonele probabile de inundații sunt în curs de clarificare”, a spus armata pe pagina sa de Facebook.

Evacuarea zonelor din apropierea regiunii Kahovka din sudul Ucrainei a început, a anunțat guvernatorul regiunii Herson din Ucraina, pe Telegram.

Imagini video neverificate arată pe rețelele sociale o serie de explozii puternice în jurul barajului Kahovka. Alte videoclipuri arată apa care țâșnește printre rămășițele barajului, martorii din zonă exprimându-și starea de șoc, uneori folosind un limbaj licențios. Barajul, înalt de 30 de metri și lung de 3,2 kilometri, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, fiind parte a centralei hidroelectrice Kahovka.

Barajul Nova Kahova a fost aruncat în aer FOTO Captură video

„În termen de cinci ore, apa va atinge un nivel critic”, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe canalul Telegram la ora locală 6:45 (0345 GMT).

Agenția de presă de stat rusă TASS a citat serviciile de urgență spunând că aproximativ 80 de așezări din zonă ar putea fi afectate de distrugerea barajului.

Zelenski, întâlnire de urgență cu privire la explozia barajului Kahovka

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va organiza o întâlnire de urgență cu privire la explozia barajului Kakhova din sudul Ucrainei, a declarat pe Twitter Oleksi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Consilierul lui Zelenski spune că explozia barajului Nova Kahovka este „ecocid”

Distrugerea de către Rusia a barajului Kahovka din sudul Ucrainei reprezintă un „ecocid”, dar oficialii naționali și regionali lucrează pentru a asigura siguranța locuitorilor locali, a declarat marți șeful administrației prezidențiale a Ucrainei.

Andri Eermak a scris pe Telegram că acțiunile Rusiei reprezintă și o amenințare pentru centrala nucleară Zaporizhzhia din apropiere, fără a detalia.

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, barajul Kahovka a fost desemnat ca o țintă potențială atât pentru importanța sa strategică, cât și pentru daunele pe care le-ar declanșa distrugerea. A fost capturat de Rusia la începutul invaziei Moscovei din februarie 2022 și a fost deținut de ei de atunci.

Forțele ruse au aruncat în aer un baraj major în regiunea Herson FOTO Maxar

În octombrie, în timp ce Ucraina se afla în mijlocul recuperării unor mari părți din Hersonul ocupat, președintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să avertizeze Rusia să nu arunce în aer barajul, avertizând că va inunda o zonă mare din sudul Ucrainei. La acea vreme, el a susținut că forțele ruse au instalat explozibili în interiorul barajului.

Zelenski a spus că „distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă” și a comparat un astfel de act cu utilizarea armelor de distrugere în masă.

Informațiile militare ucrainene au spus că „amploarea dezastrului ecologic ar depăși cu mult granițele Ucrainei și va afecta întreaga regiune a Mării Negre”.

În același timp, Rusia a acuzat Kievul că a atacat barajul cu rachete și că plănuiește să-l distrugă.

După ce Ucraina a recucerit Hersonul în noiembrie, au apărut imagini cu unele daune semnificative ale barajului. Rusia acuzase Ucraina că a bombardat barajul în campania sa de recucerire a Hersonului.