9 ţări europene au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca. Ce spun experţii britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă

Nouă ţări europene au suspendat vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca după ce în unele ţări au apărut cazuri de cheaguri de sânge şi s-au raportat şi decese. În măsura în care nu s-a stabilit deocamdată o relaţie cauzală între aceste cazuri şi vaccin, nu este clar dacă e vorba de efecte adverse, dacă acestea ar fi legate de un anume lot de vaccin sau dacă e doar o coincidenţă.

9 ţări au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca, şi anume Danemarca (joi), urmată de Italia şi Norvegia şi Islanda, respectiv Austria (duminică), urmată de Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia.

Cazuri de potenţiale efecte adverse grave şi chiar mortale au fost raportate în Danemarca şi Austria, iar celelalte ţări europene au decis să-şi suspende la rândul lor programul de vaccinare sau administrarea serurilor dintr-un anume lot de vaccinuri livrate de AstraZeneca.

Un milion de doze de vaccin dintr-un acelaşi lot a fost livrat în 17 ţări europene. Loturile de vaccin retrase de Austria şi Italia sunt diferite.

Danemarca

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a anunţat peTwitter: „Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic", potrivit Digi 24.

Citeşte şi: Agenţia Europeană a Medicamentului recomandă în continuare vaccinarea cu AstraZeneca: Nu există date privind un risc mai mare de tromboze

Danemarca a suspendat din „precauţie” utilizarea vaccinului împotriva COVID-19 AstraZeneca, din cauza unor temeri legate de formarea unor cheaguri de sânge la persoane cărora li s-a administrat acest ser, a anunţat, joi, autoritatea sanitară daneză. În urmă cu aproape o săptămână, Danemarca aprobase serul pentru vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, relatează AFP, citat de news.ro.

Potrivit The Independent, o persoană a murit. Nu se cunoaşte însă numărul persoanelor care au dezvoltat cheaguri de sânge. Programul de vaccinare a fost suspendat pentru 14 zile.

„Atât noi, cât şi Agenţia Daneză a Medicamentelor, am reacţionat la relatări despre posibile efecte adverse serioase, din Danemarca şi alte ţări europene”, a spus directorul Autorităţii Sanitare din Danemarca, Soren Brostrom.

Citeşte şi: Cinci lucruri de ştiut despre vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca

Ce spun experţi din Marea Britanie

Stephen Evans, profesor de epidemiologie farmaceutică la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a descris suspendarea vaccinărilor drept o „abordare super-precaută bazată pe unele raportări izolate din Europa”.

„Problema cu raportările spontane de reacţii adverse suspectate la un vaccin sunt dificultatea enormă de a distinge un efect cauzal de o coincidenţă.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când ştim că boala Covid-19 este puternic asociată cu probleme de coagulare a sângelui şi au existat sute, dacă nu chiar mii de decese din această cauză la persoane bolnave de COVID-19. Primul lucru de făcut este să fii absolut sigur că cheagurile nu aveau altă cauză, inclusiv COVID-19.

O abordare rezonabilă este investigarea si asigurarea ca balanţa de beneficii şi riscuri este in favoarea vaccinului.

De vreme ce ştim cu mare certitudine că vaccinul previne infecţia şi boala Covid-19, în timp nu avem aproape nicio o siguranţă că vaccinul ar fi putut provoca această problemă, raportul riscuri şi beneficii este încă foarte favorabil vaccinului, în opinia mea.

Dacă totuşi nu există lipsă de vaccinuri alternative, atunci se poate justifica o abordare extrem de precaută, aşa cum a fost luată în Danemarca; dacă totuşi această acţiune îi opreşte pe unii oameni să primească vaccinul, atunci este o utilizare greşită a măsurilor de precauţie.

Din câte se poate spune, nu a existat un„ semnal ”de astfel de probleme în Marea Britanie şi chiar dacă ar fi existat vreunul, bazat pe rapoarte spontane, ar fi neccesar un studiu epidemiologic adecvat, rapid, pentru a vedea dacă este o coincidenţă sau nu”,  a spus acesta.

„Cheagurile de sânge pot apărea în mod natural şi nu sunt neobişnuite. Peste 11 milioane de doze de vaccin Covid-19 AstraZeneca au fost administrate până acum în Marea Britanie”, a spus Phil Bryan de la Agenţia britanică de Reglementare a Medicamentelor.

Până în prezent aproape 23 de milioane de persoane din Marea Britanie au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, fiind imunizate fie cu serul Pfizer/BioNTech, fie cu serul Oxford/AstraZeneca.

Serul Astrazeneca, aprobat la sfârşitul lunii decembrie, este produs în Marea Britanie de Oxford BioMedica şi Cobra Biologics.

New York Times scria pe 30 decembrie că strategia Marii Britanii este să imunizeze cât mai multe persoane cu prima doză de vaccin, amânând rapelul cu trei luni, indiferent de ser. De altfel, studiile clinice ale vaccinului Oxford în Marea Britanie au implicat administrarea celor două doze la diferite intervale de timp, de minim 9 săptămâni distanţă între prima doză şi rapel.

Austria

Austria a suspendat administrarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca dintr-un lot de doze, ca măsură de precauţie, după ce a fost înregistrat un deces şi o persoană a prezentat complicaţii grave după inocularea lui, a anunţat duminică Agenţia naţională de Sănătate, potrivit news.ro care citează The Guardian.

Biroul Federal pentru Siguranţă în Îngrijirea Medicală (BASG) a primit două informări în legătură temporală cu vaccinarea din acelaşi lot al vaccinul AstraZeneca în clinica din districtul Zwettl”.

Este vorba de două asistente medicale de la clinica Zwettl: una dintre ele, în vârstă de 49 de ani, a murit din cauza unor probleme de coagulare a sângelui, iar o alta, în vârstă de 35 de ani, a dezvoltat un embolism pulmonar.

Norvegia

”Facem o pauză în Norvegia în vaccinarea cu AstraZeneca. Aşteptăm informaţii, pentru a vedea dacă există o legătură între vaccinarea (cu vaccinul AstraZeneca-Oxford) şi cheaguri de sânge”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, un oficial de rang înalt de la Institutul Naţional norvegian de Sănătate Publică, Geir Bukholm.

Italia

Agenţia italiană a medicamentului (AIFA) a anunţat joi că interzice folosirea unui lot de vaccin împotriva COVID-19 AstraZeneca-Oxford, după ce a fost informată cu privire la efecte secundare grave.