Video Ce îi sfătuiesc furnizorii chinezi pe americani pentru a evita tarifele impuse de Trump: „N-o să vă vină să credeți ce prețuri avem”
0Săptămâna aceasta, rețelele sociale americane au fost invadate de videoclipuri și mesaje în care furnizori chinezi îi îndeamnă pe utilizatori să ocolească noile tarife vamale de 145% impuse de administrația Trump, cumpărând direct de la fabricile din China.
Pe TikTok, utilizatorul Wang Sen susține că este producătorul original pentru branduri de lux precum Hermès, apărând într-un clip în fața unui perete plin de genți Birkin. „De ce nu ne contactați direct? N-o să vă vină să credeți ce prețuri avem”, spune el. Clipul respectiv a fost ulterior eliminat de pe platformă, dar au rămas altele pe aceeași temă.
Între timp, aplicații chinezești precum DHgate și Taobao au urcat rapid în topurile App Store din SUA, semn că tot mai mulți americani caută alternative ieftine la produsele de brand.
Raiul produselor contrafăcute
Experții citați de CNN avertizează însă că autenticitatea acestor oferte este îndoielnică. Producătorii reali ai brandurilor mari sunt obligați prin contract să păstreze confidențialitatea, deci este puțin probabil ca acești creatori să vândă produse autentice. În plus, brandurile neagă orice legături cu fabricile promovate pe TikTok.
Chiar dacă unele componente ale produselor de lux sunt fabricate parțial în China, experții subliniază că nu există garanții privind calitatea, siguranța sau posibilitatea de retur pentru produsele achiziționate astfel. În plus, nu este clar cum ar putea fi evitate tarifele vamale impuse de SUA.
TikTok nu a oferit un punct de vedere oficial cu privire la aceste practici.
Eticheta „Made in Italy” poate ascunde un traseu global
Gențile, ceasurile și alte produse de lux care poartă eticheta „Made in Italy” sau „Made in Switzerland” nu sunt întotdeauna fabricate exclusiv în aceste țări.
Multe dintre brandurile de lux externalizează o parte din producție în China. Este vorba, de regulă, despre componente sau accesorii, care sunt apoi asamblate sau finalizate în Europa.
Mai mult, chiar și fabricile situate în Italia sau Franța pot avea legături directe cu China, fie prin acționariat, fie prin management. Așadar, „made in Europe” nu mai înseamnă neapărat „fabricat integral în Europa”.
Costul ecologic al cumpărăturilor din China
Pe lângă implicațiile economice și etice, această explozie a comerțului online direct din China are și un cost ecologic major.
Expedierea individuală a coletelor în toată lumea – fiecare ambalat în plastic, trimis cu avionul sau pe nave cargo – lasă o amprentă de carbon uriașă. De multe ori, aceste produse ieftine sunt folosite puțin și apoi aruncate, devenind deșeuri inutile.