Femeile care au urmat această dietă au trăit mai mult. Explicațiile specialiștilor în nutriție
0Un nou studiu, care a urmărit peste 25.000 de femei timp de un sfert de secol, a constatat că, cu cât modelele lor alimentare erau mai mult în concordanță cu dieta mediteraneană, cu atât era mai puțin probabil ca acestea să moară în acea perioadă.
Potrivit publicației publicația Los Angeles Times, au fost luați calcul și alți factori care influențează longevitatea precum: vârsta, obiceiurile de exerciții fizice și istoricul fumatului.
Dieta mediteraneană este bogată în fructe, legume și cereale integrale. Uleiul de măsline extravirgin, care este bogat în antioxidanți, este principala sursă de grăsimi. Proteinele provin din surse slabe, cum ar fi fasolea, legumele și nucile, precum și din pește, păsări de curte, ouă și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi. Vinul este binevenit în cantități mici sau moderate, în timp ce carnea roșie și carnea procesată, untul și dulciurile sunt consumate cu moderație sau deloc.
Dieta este de mult timp preferata medicilor, nutriționiștilor și a programelor de slăbit. Studiile arată în mod constant „că îi ajută pe oameni să slăbească, să reducă colesterolul și să scadă tensiunea arterială, toate acestea reducând riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, îi ajută pe oameni să își gestioneze glicemia și să evite diabetul de tip 2”.
Cum, mai exact, reușește dieta mediteraneană să facă acest lucru? Asta au vrut să afle Shafqat Ahmad, care studiază dezvoltarea bolilor cardiovasculare la Universitatea Uppsala din Suedia și la Harvard Medical School, și colegii săi.
Ce a urmărit studiul
Prin urmare, au apelat la studiul Women's Health Study, în care au fost înscrise zeci de mii de femei care lucrau în domeniul sănătății și care aveau cel puțin 45 de ani. Atunci când femeile s-au alăturat studiului, la mijlocul anilor 1990, au răspuns la 131 de întrebări despre alimentele pe care le consumau.
„Cercetătorii au folosit aceste răspunsuri pentru a acorda fiecărei femei un scor între 0 și 9, care reflecta gradul în care urmau dieta mediteraneană. Dacă se situau peste medie atunci când venea vorba de consumul de legume, fructe, nuci, cereale integrale, leguminoase sau pește, primeau un punct. La fel și dacă se situau deasupra medianei în ceea ce privește raportul dintre acizii grași mononesaturați (care sunt buni) și cei saturați (care sunt răi).Dacă femeile se aflau sub mediana în ceea ce privește consumul de carne roșie și de carne procesată, ele primeau încă un punct. Iar dacă au consumat între 5 și 15 grame de alcool pe zi - echivalentul unui pahar de vin obișnuit sau al unei cutii de bere - au primit și ele un punct”, a notat publicația citată.
Cei cu scoruri totale între 0 și 3 au fost catalogați ca având o aderență „scăzută” la dieta mediteraneană. Un total de 4 sau 5 a fost clasificat ca fiind „intermediar”, iar o sumă între 6 și 9 a fost considerată „ridicată”.
Studiul Women's Health Study s-a încheiat în 2004, dar cercetătorii au continuat să verifice participanții o dată pe an. Ahmad și colegii săi s-au concentrat asupra celor 25.315 femei care aveau atât date privind dieta, cât și o serie de măsurători biomedicale din momentul în care au intrat în studiu. Până în noiembrie 2023, 3.879 dintre femei au murit. Dar riscul de a se afla printre ele nu era același pentru toată lumea.
În comparație cu femeile din grupul cu aderență scăzută, cele din grupul intermediar au avut cu 16% mai puține șanse de a muri în perioada studiată, în timp ce riscul de deces pentru cele cu cea mai mare fidelitate la dieta mediteraneană a fost cu 23% mai mic, potrivit studiului.
Care sunt explicațiile specialiștilor
Atunci când cercetătorii au controlat comportamentul de fumat, activitatea fizică, consumul de alcool și factorii de menopauză, femeile din grupul intermediar au avut un risc de deces cu 8% mai mic, iar cele din grupul cu nivel ridicat au avut un risc de deces cu 11% mai mic.
„Pe lângă un risc redus de deces din orice cauză, urmarea dietei mediteraneene a fost asociată cu un risc mai mic de a muri de cancer sau de boli cardiovasculare”, a declarat Dr. Samia Mora, cardiolog la Brigham and Women's Hospital din Boston și autor principal al studiului.
Beneficiile asupra organismului
Inflamația a reprezentat 13% din beneficiul în materie de mortalitate de care s-au bucurat cei cu o aderență ridicată la dieta mediteraneană. Inflamația cronică este asociată cu o varietate de probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare, diabet și unele tipuri de cancer.
Dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan, a declarat că studiul oferă „noi informații” despre motivul pentru care persoanele care adoptă dieta mediteraneană tind să trăiască mai mult.
„Acesta sugerează că beneficiile pentru sănătate în ceea ce privește reducerea mortalității se explică prin efectele sale asupra metaboliților dăunători din sânge, inflamației, rezistenței la insulină și greutății corporale, mai degrabă decât prin reducerea colesterolului total și LDL”, a declarat Hu, care nu a fost implicat în lucrare.