Două tipuri de diete care protejează inima. Ce rezultate s-au obţinut în trei luni de regim
0Alimentaţia are un impact direct şi asupra sănătăţii inimii şi a vaselor de sânge. Bolile cardiovasculare fac, an de an, cele mai multe victime.
Două planuri alimentare – dieta vegetariană, dar care include ouăle şi cea mediteraneană protejează inima, arată un nou studiu publicat luna trecută în jurnalul „Circulation“.
Cercetarea a inclus 107 persoane sănătoase, dar supraponderale, cu vârste între 18 şi 75 de ani. Aceştia au urmat o dietă vegetariana cu puţine calorii dar incluzând produse lactate şi ouă, sau o dietă mediteraneană, tot cu puţine calorii, timp de 3 luni, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.
Dieta mediteraneană a inclus pui, peşte şi unele sortimente de carne roşie, fructe, legume, leguminoase şi cereale integrale. După 3 luni, participanţii au schimbat dieta.
Majoritatea participanţilor la studiu li s-au permis alimente din ambele diete. S-a observat că în acest interval toţi pierduseră câteva kilograme de grăsime şi aveau un indice de masă corporală mai scăzut.
Specialiştii au remarcat două diferenţe importante între cele două diete. Astfel, dieta vegetariană a redus mai mult LDL-ul , colesterolul rău, în timp dieta mediteraneană a scăzut sensibil trigliceridele, responsabile pentru creşterea riscului de boli cardiovasculare şi atac de cord.
Unul dintre autorii studiului, dr. Francesco Sofi, profesor de nutriţie clinică la Universitatea din Florenţa, şef de clinică la Spitalul Universitar Careggi din Italia, a declarat că mesajul pe care vor să-l transmit în urma studiului este acela că dieta cu puţine calorii ovo-lacto-vegetariană poate ajuta pacienţii să reducă riscul cardiovascular, în aceeaşi măsura ca dieta mediteraneană cu puţine calorii.
„Oamenii au mai mult de o opţiune dacă vor să-şi protejeze inima“, a mai spus specialistul.
Cele două diete sunt similare din mai multe puncte de vedere ceea ce poate explica efectul în reducerea acestui risc, consideră Cheryl Anderson, profesor asociat de medicină prevenbtivă la Universitatea San Diego California, care a comentat studiul. Au la bază legume, fructe, leguminoase, nuci, cereale integrale, densitate calorică asemănătoare şi se focusează pe varietate, a conchis Anderson.