Cum îți poți proteja auzul, pe măsură ce înaintezi în vârstă. Ce nu ar trebui să faci niciodată

0
Publicat:

Îngrijirea auzului poate fi adesea, neglijat, în comparație cu alte aspecte ale sănătății. Specialiștii insistă însă că protejarea auzului este crucială pentru menținerea sănătății mintale. Audiologii atrag atenția asupra unor anumite comportamente care ar trebui evitate.

Protejarea auzului, importantă pentru sănătatea mintală FOTO Arhivă

Rebecca Lewis, audiolog și director de audiologie al Programului de implant cohlear pentru adulți și copii de la Pacific Neuroscience Institute din Santa Monica, California, subliniază că pierderea auzului este principalul factor de risc pentru declinul cognitiv, notează Parade.

Audiologii atrag atenția că există anumite comportamente pe care ar trebui să le eviți pentru a-ți proteja auzul, pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Primul pe listă este expunerea repetată la zgomot puternic fără protecție auditivă.

Zgomotul puternic, potrivit lui Joey Remnyi, audiolog și autor al cărții „Rock Steady: Healing Vertigo Or Tinnitus with Neuroplasticity”, include orice mediu în care este necesar să țipi pentru a fi auzit. Chiar și petrecerile zgomotoase pot afecta urechile, iar expunerea prelungită crește riscul de pierdere permanentă a auzului.

Al doilea aspect important, evitat de audiologi, este utilizarea Q-tipurilor sau a altor obiecte pentru curățarea urechilor. Acest obicei nu doar împinge ceara mai adânc în canalul urechii, dar poate cauza și impactarea acesteia, fiind dificil de îndepărtat și crescând riscul de perforare a timpanului.

Posibilități de remediere

În cazul leziunilor auzului, specialiștii menționează că, în funcție de severitate, pot exista intervenții medicale. Pierderile temporare pot reveni în mod natural în 48 de ore, dar pierderea auzului senzorineural nu poate fi inversată.

Totuși, protezele auditive și implanturile cohleare sunt eficiente în îmbunătățirea abilităților de comunicare și accesul la auz.

În cazurile severe, implanturile cohleare pot fi luate în considerare, oferind acces deplin la vorbire și limbaj. Intervenția timpurie este asociată cu rezultate mai bune.

Ce să faci pentru a-ți proteja auzul

Pentru a-ți proteja auzul, experții oferă următoarele sfaturi practice:

1. Protecție auditivă: La evenimente zgomotoase, cum ar fi concerte, asigură-te că utilizezi protecție auditivă adecvată.

2. Dopuri de urechi: În situații zgomotoase neașteptate, menține mereu în geantă dopuri mici pentru urechi.

3. Limitarea volumului: Când folosești căști, nu le pune la volum maxim. Limita volumul dispozitivelor la 75% pentru a evita expunerea excesivă.

4. Atenție la medicamente: Anumite medicamente pot cauza pierderea auzului; consultă-ți medicul cu privire la efectele secundare.

5. Gestionarea sănătății generale: Menținerea sănătății cardiovasculare și evitarea consumului excesiv de cofeină, alcool și tutun contribuie și la sănătatea auzului.

6. Monitorizare regulată: Verifică-ți auzul în mod regulat, iar în cazul unor probleme, consultă un ORL și un audiolog pentru intervenție timpurie.

Audiologii recomandă începerea examinărilor de auz în jurul vârstei de 55 de ani, dar este bine să consulți un specialist la orice vârstă, în cazul dificultăților de auz din viața de zi cu zi. Auzul sănătos contribuie la o calitate mai bună a vieții, iar prevenția este întotdeauna mai eficientă decât remedierea.