Canicula face fructele şi legumele mai gustoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile crescute au redus producţia de fructe şi de legume. Dar există şi un avantaj: cele care au rezistat condiţiilor neprielnice de mediu au mai multă savoare şi sunt chiar mai sănătoase.

Cu cât au parte de mai multă apă, cu atât fructele şi legumele precum castraveţii, roşiile, pepenii şi piersicile sunt mai mari, mai ferme şi mai zemoase. Dar conţinutul crescut de apă diluează aromele. De aceea, vegetalele mai mici şi mai puţin apoase, cum sunt cele din acest sezon, sunt mai gustoase. „Majoritatea plantelor care au un conţinut crescut de apă vor avea acum arome mai pregnante. Roşiile şi ardeii sunt un exemplu în acest sens“, a explicat profesorul de horticultură Irwin Goldman, de la Universitatea din Wisconsin-Madison, pentru revista americană Time.

Unele plante produc mai mulţi compuşi „de savoare“

Vremea caniculară acţionează în două moduri asupra potenţării gustului vegetalelor: „scoate apa“ din fructe şi din legume, lăsându-le cu o aromă mai concentrată, dar, în cazul unora dintre ele, stimulează şi producţia de substanţe responsabile cu aroma puternică.

Este cazul ardeiului iute. Specialiştii spun că acesta conţine cantităţi mai mari de capsaicină, compusul care-i dă gustul iute, dar care este responsabil şi pentru beneficiile aduse de consumul de ardei iute pentru sănătate. Un astfel de beneficiu dovedit de studii este reglarea tensiunii arteriale în cazul hipertensivilor.

Şi substanţele care dau gustul sfeclei roşii (recunoscută pentru proprietăţile anticancer), usturoiului şi cepei sunt produse în cantităţi mai mari în perioade secetoase. Nivelurile crescute de alicină din usturoi şi din ceapă fac din aceste alimente reale arme împotriva infecţiilor, spun specialiştii.

Pepenii conţin mai mult zahăr

Atât pepenii verzi, cât şi cei galbeni, sunt şi ei mai puţini şi mai dulci în perioadele caniculare, fără ploaie. „Când pepenii sunt supuşi unui stres cum este cel al lipsei de apă şi al temperaturilor caniculare, creşte nivelul de zahăr din compoziţia lor“, explică cercetătorul Michael Bartolo de la Universitatea de Stat din Colorado.

Acest lucru nu înseamnă însă că pepenii trebuie evitaţi, din cauza conţinutului crescut de zaharuri, fiindcă este vorba despre carbohidraţi „buni“. Ei ne oferă energie pe termen lung, fără a se depune sub formă de grăsime.

Mai multe pentru tine:
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru bogați și personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Premierul Ilie Bolojan, despre zvonurile demisiei: „Dacă nu le convine Guvernul, să facă o majoritate și premierul pleacă”
Nu i-a citit niciodată fiicei „Cenușăreasa”, iar acum a interzis complet internetul în casă!
Legenda Grasei de Cotnari: Vița nobilă a Moldovei, un dar de la Matia Corvinul
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian
Cel mai nou portavion chinez, mai puțin performant decât unul american de 50 de ani
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Ce nu s-a văzut la sfințirea Catedralei! Becali a pupat mătăniile, Băsescu a pupat blondele