Căldura din casă te poate împiedica să slăbeşti în timpul iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corpul consumă mai multe calorii pentru a se încălzi, însă frigul ne face să mâncăm mai mult FOTO Shutterstock

O casă bine încălzită poate contribui la kilogramele în plus acumulate pe timp de iarnă, cel puţin aşa sugerează cercetătorii olandezi. Însă şi frigul din casă stimulează apetitul.

Cu cât mai mare este temperatura din casă sau de la birou, cu atât organismul nu va mai arde calorii în plus pentru a menţine căldura corporală, notează BBC. Studiul, efectuat de Centrul Medical al Universităţii Maastricht din Olanda, susţine că 19 grade Celsius sunt suficiente pentru a oferi un echilibru în viaţa noastră. Totuşi, unii oameni de ştiinţă spun că răcoarea din casă îi va face pe oameni să mănânce mai mult.

Slăbitul se rezumă la echilibrul dintre energia ingerată şi energia consumată, adică între caloriile primite prin hrană şi caloriile pierdute prin efort. Oamenii vor câştiga în greutate dacă vor acumula mai multe calorii din mâncare decât ard în timpul activităţilor de zi cu zi.

„19 grade Celsius în casă sunt de ajuns“

Studiul olandezilor spune că oamenii petrec aproape 90% din timp în casă, „şi totuşi ne răcorim şi ne încălzim casele pentru un confort maxim în timp ce ne minimizăm consumul de energie al organismului necesar controlării temperaturii corporale“.

„19 grade Celsius sunt deajuns. Consumul de energie creşte şi cu 6% atunci când stai în frig, iar pe termen lung această creştere este folositoare. Schimbarea temperaturii din casă poate reprezenta o influenţă importantă şi poate ajuta la slăbit, mai ales în combinaţie cu o alimentaţie sănătoasă şi un stil de viaţă mai activ“, spune doctorul Wouter van Marken Lichtenbelt, cercetător olandez. Lichtenbelt adaugă că putem să dăm caloriferele mai încet şi să ieşim mai mult pe-afară.

Frigul stimulează apetitul

Şi totuşi, controlul temperaturii nu este chiar cea mai bună soluţie, ideea având parte de mulţi detractori. „Dacă nu compensezi, vei pierde din greutate, dar de fapt nu prea se întâmplă aşa. Îţi vei dori un baton de ciocolată mai mult ca niciodată. Mai mult, studiile sugerează că temperaturile scăzute din casă te supun riscului de atac cerebral, plus că riscul mortalităţii este oricum mai mare în timpul iernii“, spune doctorul Michael Daly, de la Universitatea din Stirling, Marea Britanie, care a investigat studiul olandez.

Cercetarea doctorului britanic, cea care combate studiul din Olanda, a fost efectuată pe 100.000 de case din Marea Britanie şi sugerează că cei care locuiesc în case încălzite la peste 23 de grade Celsius au tendinţa de a fi mai slabi, deoarece din acest punct organismul trebuie să piardă căldură, iar transpiraţia care răcoreşte organismul necesită energie suplimentară.

„Temperaturile mai mari scad apetitul şi, automat, cantitatea de mâncare consumată“, adaugă doctorul britanic.


Citeşte şi:

Pastila de slăbit care se transformă în balon gastric, lansată în Marea Britanie

Obalon este numele uneia dintre cele mai noi metode de slăbit, disponibilă de puţin timp în Marea Britanie: pastila care, odată înghiţită, se transformă într-un balon care se umflă şi umple stomacul, astfel încât pacientului să-i elimine senzaţia de foame.

Metode suprinzătoare ca să arzi caloriile

Dieta, combinată cu exerciţii fizice, este o metodă excelentă ca să slăbeşti – dar există trucuri care te ajută să arzi şi mai multe calorii.

Prof. dr. Nicolae Hâncu, nutriţionist: „«Slăbire garantată şi rapidă» este cel mai antimedical anunţ!“

Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, prof. dr. Nicolae Hâncu, consideră că nutriţioniştii cei mai buni putem fi noi înşine, dacă asimilăm informaţiile corecte.