90% din durerile de cap nu au complicaţii. Ce semne arată că o durere de cap ascunde o boală gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există peste 150 de tipuri de dureri de cap, conform Societatii Internaţionale a Cefaleei. Dintre acestea, cele mai întâlnite sunt cefaleea tensională, migrena şi durerea de cap provocată de abuzul de medicamente. Una din durerile de cap mai puţin frecvente este cea dată de sinuzită.

Durerea de cap nu ar trebui ignorată şi e indicat să ne prezentăm la medic pentru câteva investigaţii care pot stabili cauza. Chiar dacă nu e vorba de ceva grav, putem primi tratamentul adecvat care să ne scape de dureri.

Durerile de cap se împart în două mari categorii: cefalee primară şi cefaleea secundară. Cefalee înseamnă orice fel de durere de la nivelul gâtului în sus. În tipurile de cefalee primară, durerea (însoţită sau nu de alte simptome), reprezintă o boală în sine şi nu o manifestare a unei alte patologii.

- Dr. Bogdan Pană, medic neurolog la Intermedicas.

Cefaleea primară apare, în mod recurent, încă din tinereţe (de obicei între 20 şi 40 de ani) şi, potrivit medicului neurolog, reprezintă 90% din totalul durerilor de cap. 

În cefaleea secundară, trebuie căutată şi tratată cauza care a declanşat durerea, cefaleea fiind doar un simptom al unei alte boli.

Tipuri de dureri de cap. Cum le deosebim

Sunt anumite tipuri de cefalee care sunt mai frecvente şi care sunt uşor recunoscute de către medic. 

Migrena, de exemplu, este printre cele mai cunoscute. Durerea, în cazul migrenei este, de obicei, pe o singură parte a capului, pulsatilă (zvâcneşte), iar de multe ori împiedică pacientul să îşi desfăşoare activităţile obişnuite, atât prin  severitatea durerii, cât şi prin faptul că se accentuează la efort.

Bogdan Pană, medic neurolog

Medicul atrage atenţia că migrena poate fi însoţită de greaţă, vărsături, iar zgomotul, lumina şi mirosurile puternice pot fi foarte deranjante. Un atac de migrenă poate să dureze (netratat) între 4 şi 72 de ore şi poate fi precedat, în 15-20% din cazuri, de aură.

Aura este, de cele mai multe ori (85% din cazuri), vizuală şi durează 20-60 de minute, timp în care pacienţii descriu un spot luminos care se măreşte, sau o linie luminoasă “în zig-zag”, potrivit neurologului.

Tipuri de dureri de cap: cefaleea de tensiune

Un alt tip de durere de cap foarte frecventă este cefaleea de tensiune (sau de tip tensional). 

„Este important să nu confundam cefalea de tensiune (care este un tip de cefalee primară), cu cefaleea cauzată de hipertensiune arterială,” subliniază dr. Pană.  

Numele de cefalee de tensiune provine de la tensionare musculaturii din jurul capului, pe care cei afectaţi o descriu ca pe o menghină, sau o cască. Aceasta apare, conform medicului neurolog, în condiţii de stres, sau de oboseală, de obicei, în a doua parte a zilei. Este de intensitate uşoară sau medie şi este ameliorată de somn.

”Un tip particular de cefalee primară este cefaleea «în ciorchine». Aceasta poate fi confundată cu migrena, deoarece apare pe o parte a capului, este de intesitate severă, iar în timpul durerii deranjează zgomotul şi lumina,” completează neurologul Bogdan Pană.

Diferenţele sunt date de:

durata atacului, care este mai scurtă (15-180 minute);

de asocierea cu înroşirea ochiului, lacrimaţie, rinoree;

de faptul că atacurile apar grupate (de aici provine şi numele de ciorchine) între 1-8 atacuri pe zi, timp de mai multe zile sau luni.

În cazul acestui tip de durere de cap, medicul ne mai spune că atacurile apar la ore fixe, pot să trezească pacientul din somn, iar acesta este foarte agitat, spre deosebire de migrenă, situaţie în care oamenii preferă un loc întunecos, unde să stea liniştiţi. 

Cele mai frecvente tipuri de dureri de cap

Medicul neurolog Bogdan Pană face un top al celor mai frecvente tipuri de dureri de cap.

În fruntea listei se află cefaleea de tensiune, de aceasta suferind cel puţin o dată pe an, 40% din populaţie. 

Pe locul doi avem migrena care apare la 12% din populaţie (6% dintre bărbaţi şi 17% dintre femei). Conform neurologului, migrena afectează un milliard de oameni şi este prima cauză de dizabilitate, la nivel mondial, în cazul persoanelor cu vârsta până în 50 de ani. 

Cefaleea de abuz medicamentos este, din păcate, foare frecventă, afectând până la 5% dintre oameni. În acest caz, din cauza consumului inadecvat de medicamente, indiferent pentru ce tip de cefalee erau administrate, durerea de cap poate să devină din ce în ce mai frecventă, până când poate să apară zilnic.

Bogdan Pană, medic neurolog

Următoarea pe listă, adică pe locul al patrulea, ca frecvenţă este durerea de cap provocată de patologia coloanei cervicale (aproape la 3% din populaţie). Aceasta se resimte ca o presiune în zona gâtului şi partea din spate a capului, dar poate să iradieze până la nivelul tâmplelor.

Un lucru curios e că durerea de cap cauzată de sinuzită este mult mai rară decât am putea crede. Conform mai multor studii, aproape 90% dintre pacienţii autodiagnosticaţi cu sinuzită au de fapt migrenă.

Când e cazul să ne alarmăm

Există anumite semne de alarma, care ar trebui să atenţioneze atât medicii, cât şi pacienţii.

Continuarea articolului, aici