Ce spune dansul mirilor despre relaţia voastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătirile de nuntă se fac tot mai din timp, dar nu se rezumă la spaţiul de petrecere, meniu şi vestimentaţie. Tot mai important a devenit şi dansul acestora, care dă tonul şi tonusul petrecerii. Mirii relaxaţi aleg coregrafii care implică prietenii, explozive, dar uşoare, în timp ce mirii tradiţionalişti preferă clasicul vals. Mai multe despre acestea, ne spune unul dintre cei mai  apreciaţi profesori de la o şcoală de renume din Capitală.

Adevărul: Cât de important este primul dans al mirilor?
Andrei Fusea, profesor de dans - Arthur Murray:
Primul dans al nunţii este foarte important, pentru că este momentul care anunţă startul petrecerii. Dacă mirii dansează relaxat, sunt naturali şi atrag privirile şi invitaţii pe ringul de dans, petrecerea este aproape garantată.

Este important ca ei să aleagă un dans pe care să îl poată executa cu lejeritate, fără să se simtă constrânşi de situaţia în care se află.

De asemenea, e important ca dansul să fie o reflexie a poveştii lor de dragoste –de la mişcări până la melodia aleasă, coregrafia trebuie construită personalizat, pornind de la personalităţile lor şi momentele importante din relaţia lor.

De aceea se spune că fiecare dans de nuntă este unic –pentru că nu trebuie să fie două coregrafii la fel, aşa cum nu sunt două poveşti de dragoste la fel.

Cu cât timp înainte vin mirii să înveţe să danseze? 
Cei mai mulţi vin pe ultima sută, deşi noi recomandăm tinerilor cu care discutăm să înceapă lecţiile de dans cu 2-3 luni înainte. Dacă încept cursurile de dans din timp, dansul devine o activitate care îi relaxează, în tumultul pregătirilor de nuntă, şi, aşa cum ne mărturisesc unii dintre ei, este o gură de aer proaspăt în perioada dinainte de nuntă.

Dacă însă cursurile sunt începute foarte târziu, desi mirii pot învăţa dansurile, este destul de probabil ca ei să fie tensionaţi şi să nu se poată bucura de procesul de învăţare. Acesta trebuie să fie foarte distractiv, relaxat şi să ridice tonusul şi buna dispoziţie e viitorilor soţi.

De ce este atât de important pentru ei să ofere un astfel de moment invitaţilor?
Este o tradiţie, dar şi un moment important în relaţia lor. Este primul dans în calitate de soţ şi soţie şi este normal să poarte o încărcătură emoţională mai mare. De acest dans îşi vor aminti peste ani şi vor povesti nepoţilor.

Invitaţii, pe de altă parte, apreciază când sunt uimiţi de miri pe ringul de dans. Acesta este şi motivul pentru care multe cupluri aleg să pregătească şi coregrafii de grup alături de prietenii apropiaţi. Se creează astfel un moment antrenant, imediat după dansul mirilor, invitaţii se ridică şi ei de pe scaune şi porneşte petrecerea.

Care sunt cele mai căutate dansuri de nuntă?
Noi recomandăm foarte mult rumba –dansul dragostei –pentru că se pretează multor stiluri de personalitate şi multor piese actuale sau clasice pe care tinerii le aleg. Desigur, după cum spune şi numele tradiţional –valsul mirilor –valsul rămâne o alegere populară.

Care sunt tendinţele? Cine şi cum stabileşte aceste tendinţe?
Ca în multe alte domenii, tendinţele nu sunt stabilite de o organizaţie sau autoritate în domeniu, ci sunt un agregat al alegerilor oamenilor de pe întreaga planetă. În urmă cu câţiva ani au început să fie populare coregrafiile de grup, apoi coregrafiile cu părinţii, dar totul astfel încât petrecerea să fie cât mai distractivă şi relaxată.

„Tendinţa” este însă ca dansul să arate cât mai natural. De altfel, momentul va fi unul de succes dacă mirii nu se concentrează atât de mult pe tehnică, ci mai mult pe a savura clipa unică pe care o trăiesc.

Am observat, inclusiv la toate evenimentele de profil, că tot mai mulţi viitori miri îşi doresc să arate natural, să fie romantici. Nu îşi doresc neapărat coregrafii sofisticate, ci să transmită un mesaj simplu: că sunt îndrăgostiţi, fericiţi şi că îşi doresc şi ca invitaţii lor să se simtă la fel.

În general, sunt oameni cărora le place să danseze sau mai degrabă oameni cu două picioare stângi?Sunt oameni cărora le place să danseze, dar consideră că au două picioare stângi. La Arthur Murray, noi ştim că nu există două picioare stângi. Oricine poate să meargă, poate fi învăţat să danseze.

Românii iubesc să danseze, însă prin firea lor şi din bagajul cultural, probabil, multora le este teamă să o facă. De îndată ce descoperă modul nostru de predare, în care cel mai important lucru este să te simţi bine, relaxat şi zâmbitor, uită de picioarele stângi şi se bucură de fiecare lecţie de dans.

Câţi dintre ei revin la cursuri de dans şi după nuntă?Destul de mulţi descoperă plăcerea de a dansa o dată cu pregătirea dansului de nuntă şi revin după luna de miere în studio, dornici să aprofundeze şi să înveţe să danseze şi alte stiluri de dans.