Ce-şi doreau bărbaţii şi femeile de la partenerul de viaţă în urmă cu 70 de ani şi cât de diferite sunt pretenţiile în ziua de azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Importanţa atracţiei fizice a crescut în ziua de azi, faţă de ce se dorea în urmă cu 70 de ani. FOTO mirror.co.uk

Din 1939 şi până astăzi, valorile culturale referitoare le ceea ce ne dorim mai mult de la un partener de viaţă s-au schimbat. O analiză comparativă între ceea ce considerau important atât bărbaţii, cât şi femeile în ceea ce priveşte alegerea unui soţ sau unei soţii, în 1939, respectiv în 2008, arată care sunt cele mai importante diferenţe.

Analiza a fost realizată de economistul german Max Roser, care deţine blogul Our World in Data, aceasta fiind preluată de publicaţii precum „The Independent” şi „Washington Post”.  

Datele folosite provin dintr-un amplu studiu, publicat în „Journal of Family Issues”, în care s-a comparat modul în care bărbaţii şi femeile heterosexuale au ordonat, în funcţia importanţei acordate, 18 caracteristici esenţiale pentru alegerea unui soţ sau a unei soţii, atât în 1939, cât şi în 2008.

Click pe imagine pentru versiunea mărită

În ceea ce priveşte calităţile apreciate în ziua de azi, importanţa atracţiei fizice a crescut în ziua de azi, faţă de ce se dorea în urmă cu 70 de ani, ajungând pe primul loc între cele 18 caracteristici. Pe de altă parte, în 1939, femeile mizau în mare parte pe un soţ pe care să se poată baza în orice situaţie, în timp ce bărbaţii căutau o parteneră matură şi stabilă emoţional.

Calităţi care au devenit mai importante, în cazul femeilor 

Calităţi care au devenit mai importante, în cazul bărbaţilor 

În cazul ambelor sexe, educaţia şi inteligenţa, aspectul fizic plăcut, situaţia financiară bună, sociabilitatea, un nivel de educaţie similar şi concepţiile politice apropiate au devenit tot mai importante cu trecerea anilor.

De asemenea, femeile pun mai mult preţ pe statutul social al partenerului în prezent, faţă de 1939. În timp ce bărbaţii din ziua de azi spun că apreciază la o femeie dorinţa de a avea copii şi de a întemeia un cămin mai mult decât o făceau în 1939, probabil pentru că în urmă cu 70 de ani acest aspect era de la sine înţeles, în timp ce astăzi situaţia nu mai este similară.

În ceea ce priveşte caracteristicile care au scăzut în importanţă de-a lungul timpului, analiza arată că atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor, nu s-a mai pus la fel de mult preţ pe ideea de castitate, astfel că de pe poziţia 10 în 1939, a ajuns pe ultimul loc în clasament (18) în anul 2008.

Calităţi care au devenit mai puţin importante, în cazul femeilor  

Calităţi care au devenit mai puţin importante, în cazul bărbaţilor 

Au scăzut în importanţă şi stabilitatea emoţională şi maturitatea, amabilitatea, starea de sănătate bună şi rafinamentul sau aspectul îngrijit, în cazul ambelor sexe.

Femeile din ziua de azi nu mai sunt la fel de interesate ca în 1939 ca partenerii lor de viaţă să aibă aceeaşi orientare religioasă şi dorinţă de a-şi întemeia o familie şi de a avea copii. Nu în ultimul rând, bărbaţii de azi nu mai sunt la fel de interesaţi ca înainte ca soţiile lor să fie ambiţioase şi muncitoare, probabil şi pentru că în prezent rolul femeilor s-a schimbat din acest punct de vedere faţă de 1939.