REVIEW HP Elitebook Revolve 810 - Un laptop premium care se-nvârte după utilizator, dar se poticneşte în baterie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
HP Elitebook Revolve 810. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Există un moment în viaţa fiecărui producător când reuşeşte să facă un produs foarte bun. Îl ţin la distanţă de perfecţiune doar două-trei elemente. Cuvintele acestea sunt o scurtă caracterizare a HP Elitebook Revolve 810, un laptop foarte bun, dar care ratează fix acolo unde ai vrea să fie cât mai competitiv.

HP Elitebook Revolve 810 este construit din metal, are un ecran care se roteşte în ce poziţie doreşti şi, la o adică, devine o tabletă. Una cam grea, dar deja dotată cu o tastatură fizică. Revolve 810 are Windows 8, are SSD pentru un plus de viteză şi are un design minimalist, în parte dedicat utilizatorilor business, dar mai are şi un minus pe care nu l-ai ierta atât de uşor unui produs atât de scump. Mai multe detalii în review.

Hardware

Ceea ce trebuie să ştii despre Revolve 810: este din metal şi arată foarte bine. În interiorul său găseşti un procesor Intel Core i7 (versiunea U, adică ultra low voltage, pentru a consuma puţin), o memorie RAM de 8GB, un Windows 8 Pro gata să te bucuri de ecranul tactil cu care vine şi un display de 11,6 inci la o rezoluţie HD (1.366x768 pixeli).

Toate bune şi frumoase până aici, mai puţin acel display cu rezoluţia sa, eu prefer full HD. Mai departe trebuie să menţionez că mai există o versiune ceva mai ieftină dotată cu Intel Core i5, 4GB de memorie RAM şi un spaţiu de stocare de 128GB pe SSD. Versiunea de mai sus oferă 256GB. Placa de bază este cea oferită de procesor, Intel Graphics. Pe lista de dotări comune se mai înscriu un cititor de carduri, un port Ethernet pentru Internet la fir, două porturi USB, un DisplayPort, jack pentru căşti şi portul de încărcare.

Calitatea ecranului: vizualizare şi răspuns

Microsoft a avut o mică problemă cu Windows 8: nu l-a "învăţat" să se descurce bine pe ecrane full HD, astfel că majoritatea laptopurilor a fost HD (1.366x768 pixeli). Problema se rezolvă în Windows 8.1 Dacă nu eşti obişnuit să foloseşti două ferestre în paralel, atunci nu vei simţi diferenţa, HP oferă un ecran bun spre foarte bun, iar problemele apar când schimbi unghiul de vizualizare. Este luminos, redă bine culorile, dar dacă înclini prea mult în dreapta sau în stânga, pierzi din calitate. Nu-i o problemă când e laptop, ar putea fi un minus când e tabletă.

Ecranul tactil e foarte bun, răspunde imediat la comenzi şi n-am avut probleme cu el decât cu aplicaţiile prost făcute (menţionez Chrome) sau cu lucrul în modul clasic, când nu mai ai interfaţa Modern UI a Microsoft. Vor mai trece două-trei până când Windows 8 şi site-urilor vor fi perfecte pentru ecranele tactile, de la A la Z.

Construcţie şi design

Când este închis, privit din lateral, acest laptopul pare uşor diform, dar asta pentru că HP a montat un ecran care se roteşte la 180 de grade. Designul este simplu, aluminiul arată foarte bine în combinaţie cu negrul de pe marginea ecranului şi per total simţi că foloseşti ceea ce a costat peste 1.000 de euro: un produs premium. Fizic, Revolve 810 e cam greu pentru a fi tabletă, cam greu şi pentru a-l ţine pe picioare drept laptop cu ecran atât de mic, dar metalul este de vină pentru partea asta.

Eu apreciez amplasarea porturilor în spate, nu mai pare că ai un laptop conectat la aparatele care să-l ţină în viaţă. Acolo ai mufa RJ-45 pentru Internet, portul pentru încărcare şi cele două porturi USB. Pe dreapta, aproape de butonul de (de)blocare, sunt butoanele pentru volum şi bine că le-a pus HP aici, foarte utile atunci când transformi laptopul în tabletă, sunt acolo unde m-aş aştepta.

Despre touchpad nimic rău de zis, este precis, suficient de mare (suficient cât să încapă în acea zonă) şi nu prea mi s-a întâmplat să-l ating din greşeală. Este un plus şi că laptopul are ecran tactil, uneori nici nu ai nevoie de touchpad, iar în acele puţine momente în care am recurs la el a fost pentru că aveam nevoie să nimeresc un "x" de închidere sau un alt buton mult prea mic pentru a-l apăsa exact cu o atingere.

Autonomie şi multimedia

Este dezamăgitor Revolve 810 când vine vorba de autonomie. Rezistă decent cam 3 ore, apoi ştii că trebuie să fii pe lângă o priză. Poate o baterie mai mare n-ar fi stricat sau poate alte trucuri pe care le fac alţi producători pentru a scoate mai multă energie din baterie. În orice caz, Revolve 810 cu Intel Haswell probabil că ar fi rezistat spre 5-6 ore, dacă nu mai mult. Din păcate, are generaţie precedentă de procesoare Intel şi asta se vede, chiar dacă nu sunt dintre cele mari consumatoare de resurse.

Autonomia e un minus şi mai mare când te gândeşti să transformi laptopul într-o tabletă sau să susţii o prezentare prin intermediul acestuia, după ce i-ai întors ecranul la 180 de grade. 

Camera foto este decentă, atât timp cât îi dai suficientă lumină pentru o conferinţă video şi nu te aştepţi să faci următoarea poză de Pulitzer cu ea. Sunetul însă e foarte bun, doar că mufa pentru căşti o găsesc prost poziţionată. Este pe partea dreaptă, acolo unde de regulă foloseşti un mouse, dar şi dacă nu foloseşti, ar fi fost mai inspirată amplasarea portului pe stânga.

Software

Nu sunt multe de spus aici, vine cu Windows 8 şi HP a simţit nevoia să includă câteva aplicaţii proprii. Am şi folosit una dintre ele, dar în general nu-ţi vor sta în cale. Mă bucur tot mai des că Windows 8 există şi că are magazin cu aplicaţii, iar titluri noi tot apar sau cele pe care mi le-aş dori. Din păcate, nu apar pe cât de repede aş vrea, însă cele disponibile se descurcă decent cu ecran tactil. Folosesc cu precădere Evernote pentru note şi Dropbox pentru stocare în cloud. Dropbox însă nu-ţi oferă la fel de multe opţiuni ca aplicaţia obişnuită pentru Windows.

Tot nu-mi place aplicaţia Photos. Deschizi o poză dintr-un folder, e clar că vrei să vezi mai multe din acel folder, dar Photos în niciun caz nu va crede că vrei să vezi mai mult. Trebuie astfel să le imporţi pe toate în aplicaţie, apoi să le vizualizezi, un proces neintuitiv şi deloc rapid.

Pentru a descărca aplicaţii din Windows Store îţi trebuie un cont de Outlook, acelaşi pe care îl vei folosi şi drept cont pe laptop.

Plusuri

Design premium

Ecran tactil şi care se roteşte la 180 de grade

Performanţe ridicate, pentru un laptop care se transformă şi în tabletă

Stocare pe SSD şi nu HDD - mai rapid astfel

Minusuri

Scump

Autonomie mică

Lipsa unui port HDMI în locul DisplayPort

Concluzia: cât de „om de afaceri“ te crezi?

HP Elitebook Revolve 810 este un produs bun spre foarte bun şi chiar dacă e mai mult o figură de marketing ideea cu ecranul rotativ, uneori am găsit-o utilă. Are un design minimalist, materiale de calitate şi un ecran bun, atât ca redare a culorile şi ca răspuns la atingere, cât şi datorită calităţii construcţiei.

E greu să-l recomand drept o achiziţie necesară, este acel laptop pe care îl cumperi pentru că fie eşti fan HP, fie chiar vrei aşa ceva, un produs premium, cu Windows 8 şi nu este de la Apple. În oricare caz, este o investiţie bună, dar autonomia nu e de lăudat. Sper ca HP să vină cu versiunea Haswell pentru Revolve 810 (poate Revolve 820?) şi cu mici ajustări la baterie. Porturile USB nu le-am găsit nici puţine, nici multe. Dacă vrei mai multe, iei un hub şi dintr-o ai cu 4 sau 6 sau 8 mai multe.

Pe scurt, HP Elitebook Revolve 810 e aşa: un produs premium cu Windows 8 şi care poate imita o tabletă. Ştii că îl vrei în momentul în care cei peste 1.000 de euro investiţi în el nu i-ai strâns de la lună la lună sau nu ai cerut un credit bancar.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.