O problemă de etică: de ce Steve Jobs nu îşi lăsa copiii să folosească tehnologia pe care a creat-o

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Glumim adesea despre dependenţa (noastră) de telefoanele mobile, dar nomofobia e o realitate care ne duce direct în zona crepusculară a tehnologiei.

Rachel îşi iubea sincer logodnicul, dar Matt era atras de altcineva. Problemele lor – povestite pe larg pe un grup de suport online dedicat dependenţilor de telefoane mobile – au început aparent nevinovat. El avea un telefon simplu şi trimitea o mul­ţi­me de SMS-uri. Apoi şi-a luat un Black­Berry şi nu a mai ratat nici măcar un singur apel, e-mail sau mesaj. Dar s-a plictisit şi de el destul de repede. Avea nevoie de mai multă adrenalină, conectivitate şi in­for­maţie şi le-a găsit într-un smartphone cu Android care i-a captat întreaga aten­ţie. Matt era atât de prins de telefonul său încât nu îl mai lăsa din mână în timpul zilei şi câteodată adormea cu degetele încleş­tate pe el. Şi pe când Rachel credea că lucrurile nu ar putea sta mai rău de atât, Matt şi-a cumpărat un iPhone. „Din acel mo­ment am fost ca inexistentă pentru el“, scria Rachel pe supportgroups.com.

„Sunt foarte profitabile“. iPhone a făcut miliarde de dolari pentru Apple şi Wall Street. Dar cu ce preţ? – se întreabă acum unii acţionari ai Mărului din Cupertino, într-un demers neaşteptat şi fără precedent. Fondurile Jana Partners LLC şi California State Teachers’ Retirement System (CalSTRS) postau online în ianuarie o scrisoare deschisă către Apple, prin care îndemnau compania să se implice activ în prevenirea dependenţei de iPhone în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Citeşte continuarea pe newmoney.ro