VIDEO O hartă animată a NASA arată efectele pe care le-au avut incendiile din Australia şi alte dezastre recente asupra Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captura YouTube

Agenţia spaţială a realizat o hartă interactivă animată care prezintă impactul pe care l-au avut incendiile din Australia şi alte dezastre din jurul lumii asupra planetei în ultimele luni.

Pe lângă efectul cauzat de incendiile din Australia, care au început în 2019 şi au continuat în ianuarie 2020, animaţia surprinde şi impactul pe care l-a avut uraganul Dorian (august-septembrie 2019), precum şi o serie de incendii majore care au avut loc în America de Sud şi Indonezia în aceeaşi perioadă.

Fumul emanat de incendiile din Australia a interferat cu vremea globală, şi poate fi văzut de astronauţii aflaţi la bordul ISS (Staţia Spaţială Internaţională), arată space.com.

Norii de fum au călătorit în jurul globului, ajungând în troposferă (primul strat al atmosferei Pământului) şi chiar în cea mai joasă regiune a stratosferei. Aceştia vor realiza o călătorie completă în jurul Pământului, revenind în zona Australiei, conform unui comunicat al NASA.

Sateliţii NASA şi ESA continuă să monitorizeze efectele incendiilor din Australia, iar datele relevate de aceştia au arătat cât de mult au afectat flăcările atât oamenii, cât şi animalele de pe continent. Până acum 25 de oameni au murit în incendii, iar imaginile din satelit au arătat că o treime din Kangaroo Island, o insulă în care se aflau mai multe specii protejate, a ars complet.