Misterul Idolului din Shigir, sculptura în lemn de două ori mai veche decât piramidele egiptene, găsită în Siberia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Wikimedia Commons

La sfârşitul ultimei Ere Glaciare, pe vremea când mamuţii încă existau, un grup de oameni din Siberia a doborât un copac şi i-au sculptat trunchiul dându-i o formă umanoidă. La ce era folosit acest obiect rămâne în continuare un mister, dar un studiu a arătat că idolul de lemn este de două ori mai vechi decât piramidele egiptene de la Giza, scrie iflscience.com.

Statuia a fost descoperită în 1894, acoperită de patru metri de turbă în Shigir, la circa 100 de kilometri de Ekaterinburg, în Rusia, ceea ce i-a dat şi numele sub care a devenit cunoscută: Idolul din Shigir. Sculptura a fost reconstituită abia în 1914, când au fost asamblate toate bucăţile descoperite. Rezultatul: idolul din Shigir ar fi avut 5,3 metri înalţime, dar nu toate bucăţile trunchiului din care a fost sculptată au supravieţuit. În prezent, statuia este expusă la un muzeu din Ekaterinburg.

La mai bine de 100 de ani de la reconstituirea parţială a idolului, cercetătorii au reuşit să afle cât de vechi este. Testele iniţiale au indicat o vechime de 9.800 de ani, dar tehnologia de datare cu carbon radioactiv a avansat, iar un nou studiu a arătat că sculptura din lemn de zadă are o vechime de circa 11.600 de ani, ceea ce o face de două ori mai veche decât piramidele egiptene. Idolul din Shigir este, în prezent, cea mai veche sculptură în lemn din lume.

Un alt aspect interesant este că stilul şi imaginile formate pe trunchiul copacului sunt incredibil de similare altor statui din perioada Epocii de Gheaţă descoperite în Turcia de astăzi, la Göbekli Tepe. Singura diferenţă majoră este materialul din care sunt realizate.

Astfel, cultura care a produs aceste obiecte de artă uriaşe, folosite cel mai probabil în diferite ritualuri, nu a aparţinut unei singure regiuni, la finalul ultimei glaciaţiuni, ci a apărut în mai multe zone oarecum simultan. Motivele care au dus la dezvoltarea bruscă şi înflorirea acestei manifestări artistice sau religioase nu sunt încă înţelese prea bine, dar ridică întrebări interesante despre cultura şi credinţele umane.