Locuinţele de la noi, văzute de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 33 de ani, iar cel mai important punct din CV-ul său e reprezentat de perioada de doi ani în care a lucrat pentru o firmă de arhitectură şi amenajări din Dubai. Codrin Mircea a ajuns la designul de interior via pictură, pe care a studiat-o la Iaşi, iar acum îşi pune ideile în practică în capitala Franţei. În paralel, promovează online tineri specialişti, despre care crede că au puterea să revigoreze designul de la noi şi s

„Adevărul": Cum aţi ajuns de la pictură la designul de interior?

Codrin Mircea: Cred că totul s-a legat prin simţ artistic. Atunci când aşezi un tablou pe peretele din casa unul client e imposibil să nu observi carenţele sau atributele spaţiului în care expui opera. Primii mei „clienţi" au fost prietenii, care-mi cereau tot felul de soluţii pentru înfrumuseţarea spaţiilor de acasă sau de la serviciu. Apoi, lucrurile au evoluat frumos, devenind ceva foarte serios şi riguros mai ales după mutarea în Dubai.

Codrin Mircea



Cum aţi ajuns în Dubai şi ce aţi făcut acolo?

După cinci ani de proiecte în ţară, m-am angajat la o firmă de arhitectură şi amenajări interioare din Dubai, unde am locuit timp de doi ani. Perioada lucrărilor de acolo (unul dintre proiecte a fost hotelul Chelsea Tower, situat pe una dintre cele mai importante artere, Sheikh Zayed Road; am lucrat, împreună cu colegii mei, şi la Mall of the Emirates, celebru pentru centrul de sporturi de iarnă cu patru pârtii de schi pe care îl găzduieşte) a avut un impact foarte mare asupra experienţei mele.

Cum se vede din Dubai designul de interior comparativ cu modul în care îl văd europenii?

În Emirate, lucrurile se mişcă ameţitor de repede, sunt multe proiecte, care de care mai provocatoare şi mai solicitante din punct de vedere creativ, toate cu termene de realizare foarte scurte.



Acolo, niciun centimetru pătrat nu rămâne nedecorat, iar aici e inclus chiar şi plafonul. În perioada în care am fost în Dubai (2005-2007, înainte de izbucnirea crizei economice - n.r.), nu se punea problema banilor, conta exclusiv proiectul (acum lucrurile s-au mai temperat şi la ei). Întotdeauna trebuia să fie cât mai impresionant. Cum nu exista limită de buget, totul era posibil: am folosit tapet care „imita" perlele  sau mătasea, decoruri cu foiţă de aur şi de argint, marmură în aproape toate nuanţele, candelabre cu forme şi dimensiuni excentrice.

Poate din acest punct de vedere există o diferenţă majoră faţă de Europa, unde oamenii sunt mai rezervaţi în a investi în spaţii foarte mari, decorate cu materiale scumpe şi piese unicat. În Dubai, în contrast cu Europa, o vilă (am lucrat şi proiecte rezidenţiale) are cel puţin trei sau patru dormitoare, fiecare cu toaletă proprie, iar livingul, diningul, bucătăria, holurile şi intrările sunt şi ele destul de spaţioase. 



O comparaţie a caselor de la noi cu cele din Emirate e aproape inutilă. Dar cât de departe suntem faţă de ţările europene în care aţi lucrat?

Majoritatea caselor de la noi se aseamănă, atât la interior, cât şi la exterior. Asta cred că se întâmplă din două motive: unul ţine de bani, altul, de mentalitate. Dacă pe cel dintâi îl înţeleg, al doilea mă întristează. Ni se trage din comunism, când nu aveam prea multe variante la îndemână. Timp de 45 de ani designul românesc a stagnat, abia în ultimii 10-15 ani s-a mai revigorat. Însă noile generaţii cu siguranţă vor remedia această situaţie. Dar, odată cu noile generaţii de designeri, arhitecţi etc., trebuie să se schimbe şi publicul. Încă suntem la momentul la care puţini români se gândesc să apeleze la sfatul unei persoane de specialitate atunci când construiesc sau când decorează. Pe unii îi împiedică factorul financiar, pe alţii, ignoranţa.

După mai bine de şapte ani de activitate, puteţi spune care vă sunt stilurile ce „vă vin mănuşă"?

Dacă eşti adeptul stilului clasic, atunci acesta va fi preferat, dacă alegi modernul, va fi mereu prima variantă. Dar stilul care-ţi vine cel mai bine nu cred că reprezintă o problemă majoră pentru niciun designer, câtă vreme primează creativitatea, indiferent în ce curent te încadrezi. Eu folosesc şi combin multe stiluri, căutând de fiecare dată să obţin un rezultat inedit. Mixul acesta e folosit în mod curent în Statele Unite.



Ce vă inspiră?

Tot ce mă înconjoară, dar cele mai revigorante momente pentru cultura şi imaginaţia mea sunt vizitele la saloanele de specialitate. Din fericire, locuind la Paris, nu duc lipsă de asemenea evenimente. Aproape că nu trece săptămână fără vreo expoziţie sau vreun târg pe teme de arhitectură, design, urbanism, mobilier creat de designeri celebri sau de firme renumite peste tot în lume.

Ce faceţi acum în Franţa şi ce proiecte mai aveţi pe lista scurtă?

Parisul îmi oferă şansa de a realiza noi amenajări interioare. În paralel cu munca pentru spaţii pe care le consider a fi unele din cele mai frumoase din lume, promovez proiectul „Romanian Designers", pe care l-am iniţiat în 2009, şi pregătesc o expoziţie ce va avea loc la Paris spre sfârşitul acestui an.

"În Europa, spre deosebire de Emirate, oamenii sunt mai rezervaţi în a investi în spaţii foarte mari, decorate cu materiale scumpe şi piese unicat."

"Încă suntem la momentul la care puţini români se gândesc să apeleze la sfatul unei persoane de specialitate. Pe unii îi impiedică factorul financiar, pe alţii, ignoranţa."

Un pictor în Dubai

Numele: Codrin Mircea
Data şi locul naşterii: 12 august 1978, Iaşi, România
Starea civilă: necăsătorit
Studiile şi cariera:
- A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu", Iaşi, în 2002
- Are un master în Studii Europene la Universitatea „A.I. Cuza", Iaşi
- În 2005 a lucrat, timp de un an, ca designer în cadrul unei firme londoneze
- Între 2005 şi 2007 a lucrat ca designer pentru o firmă de arhitectură şi amenajări din Dubai; între proiectele la care a lucrat se află şi câteva hoteluri de patru stele
- În 2009 a pus bazele proiectului „Romanian Designers", care promovează online designeri din domenii precum grafică, modă şi amenajări interioare (romaniandesigners.com)
- La sfârşitul acestui an va vernisa o expoziţie de pictură la Paris
Locuieşte în: Paris, Franţa