Internetul câştigă o bătălie: dezbaterile antipiraterie, amânate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul de la finalul săptămânii trecute, îndreptat către cele două legi antipiraterie din SUA – SOPA (Stop Online Piracy Act) şi PIPA (Protect IP Act) au avut un efect neaşteptat asupra dezbaterilor din Senat şi din Camera Reprezentanţilor.

Oficialii au amânat discuţiile care urmau să aibă loc mâine, fără să stabilească următoarea sesiune de lucru. „Am văzut criticile şi sunt îngrijorat în privinţa acestei legislaţii. Este clar că trebuie să ne revizuim abordarea pentru a soluţiona problema hoţilor din afara ţării care fură şi distribuie produsele americane", a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Lamar Smith.

4,5 milioane de petiţionari pe google

Conform Reuters, firmele care activează în domeniul tehnologiei au avut un cuvânt important de spus în amânarea dezbaterii. Acestea au considerat că legile ar fi subminat libertatea internetului, putând viza site-uri la care contribuie numai utilizatorii, cum ar fi Wikipedia.

Cu toate acestea, dezbaterile şi problema nu se opresc aici. Senatorul Ron Wyden a depus un nou proiect de lege, despre care afirmă că are aceleaşi efecte ca SOPA şi PIPA, fără să fie un pericol pentru libertăţile internetului.

Săptămâna trecută, protestul virtual a fost un succes. Pagina neagră la care aveau acces cei care intrau pe Wikipedia a fost vizitată de 162 de milioane de ori, petiţia Google a fost semnată de peste 4,5 milioane de persoane, pe Twitter au existat 2,4 milioane de mesaje care condamnau legea. Acum, 25 de senatori americani se opun legii PIPA.