VIDEO Filmul „Despre oameni şi melci“, premiat la Festivalul de Film de la Palic (Serbia)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comedia „Despre oameni şi melci“, semnată de Tudor Giurgiu, este câştigătoarea premiului pentru cea mai bună regie la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de film de la Palic (Serbia), desfăşurat în perioada 13-19 iulie.

Juriul s-a arătat impresionat de filmul regizorului Tudor Giurgiu, declarându-l "o comedie inteligentă, sensibilă şi emoţionantă, având un puternic substrat social, care arată o nouă şi proaspătă faţetă a cinema-ului românesc".

„Despre oameni şi melci“ este o coproducţie româno-franceză, apărută în 2012, care îi are în roluri principale pe Monica Bârlădeanu şi Andi Vasluianu. Comedia se numără printre cele mai de succes filme româneşti ale ultimul deceniu, fiind câştigătoarea mai multor premii internaţionale obţinute în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia, Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid şi Festivalului Filmului Sud-Est European (SEEFest), desfăşurat anul acesta la Los Angeles. De asemenea, filmul a fost prezentat, în premieră în Marea Britanie, în cadrul competiţiei internaţionale a Festivalului de Film de la Edinburgh din acest an şi urmează să participe la Festivalurile de film din Sankt Petersburg, Viena, Napoli şi Haifa. 

Filme româneşti laureate la Palic

Filmele româneşti au făcut deja istorie la Palic, "Moartea Domnului Lăzărescu" (regia Cristi Puiu) şi "Toată lumea din familia noastră" (regia Radu Jude), câştigând Marele Premiu al festivalului.

„Moartea domnului Lăzărescu“ este un film românesc regizat de Cristi Puiu în 2005. Bazat pe un caz real, scenariul scris de Cristi Puiu şi Răzvan Rădulescu prezintă povestea unui pensionar (Ioan Fiscuteanu) care are ghinionul de a se îmbolnăvi în seara unui mare accident rutier, ceea ce duce la plimbarea sa între mai multe spitale, fără să primească îngrijiri medicale la timp. Filmul a fost clasificat ca tragicomedie şi comedie neagră, fiind promovat în Statele Unite ale Americii drept comedie. A fost premiat multiplu, cea mai importantă distincţie fiind Premiul „Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes (2006).

„Toata lumea din familia noastra“, produs în 2012, spune povestea unui concediu ratat din cauza unor relaţii proaste între doi foşti soţi. Marius e un bărbat divorţat de 30 şi ceva de ani. Fetiţa lui, Sofia, de cinci ani, trăieşte cu mama ei ceea ce-i cauzează mari frustrări lui Marius. În ziua în care Marius vine s-o ia pe Sofia în vacanţa lor anuală, i se spune că e bolnavă. Însă el nu crede şi insistă s-o ia cu el. Situaţia scapă repede de sub control atunci când toată lumea din familie se implică în această cavalcadă nebună de umor, violenţă, cântece copilăreşti, intervenţii poliţeneşti şi declaraţii de dragoste.

Filmul a triumfat la Premiile Gopo 2013, unde  a fost declarat cel mai bun film românesc al anului , primind, totodată,  trofeele pentru cea mai bună actriţă în rol secundar – Mihaela Sîrbu, cel mai bun actor în rol principal - Şerban Pavlu, iar regizorul Radu Jude a luat premiile pentru cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu. De asemenea, filmul este câştigătorul marelui premiu al Festivalului International de Film de la Sarajevo  în 2012.

Ediţia de anul acesta a Festivalului de la Palic

Premiul pentru cel mai bun film din competiţia festivalului de anul acesta a fost acordat filmului olandez "Borgman", de Alex van Warmerdam, prezent şi în programul Festivalului de la Cannes 2013.

Între celelalte 14 filme prezente în competiţia din 2013 s-au regăsit titluri precum: "Harmony Lessons" de Emir Baigazin (Kazakhstan), premiat la Berlin, "Eat Sleep Die" de Gabriela Pichler (Suedia), "Circles" de Srdan Golubovic (Serbia) şi "In The Name Of..." de Malgorzata Szumowska (Polonia).

Trofeul Palic Tower a fost acordat de către un juriu internaţional format din regizorul sîrb Srđan Dragojević, directorul artistic al Festivalului de film de la Rouen, Marketa Hodouskova (Cehia), criticul de film şi programmer pentru secţiunea "Critics’ Week" a Festivalului de la Cannes, Pamela Pianezza (Franţa), actriţa Nurgül Yeşilçay (Turcia) şi regizorul britanic Ashley Horner. Invitaţii speciali ai festivalului au fost regizorii Nikita Mihalkov şi Emir Kusturica, care au primit premii pentru întreaga activitate.

Festivalul de film de la Palic a fost înfiinţat în 1992 şi este unul dintre cele mai respectate festivaluri din regiunea Balcanilor.