VIDEO „Cutia Pandorei“ se deschide sâmbătă la Ateneu. Un film mut cu acompaniament live, în primă audiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirijorul Stefan Geiger (Hamburg)

Sâmbătă, în Sala mare a Ateneului Român, Institutul Goethe din Bucureşti şi Filarmonica  „George Enescu” organizează un eveniment special, în cadrul căruia filmul mut şi muzica live vor sta alături. Dijorul Stefan Geiger şi Orchestra Naţională Română prezintă în primă audiţie absolută „Cutia Pandorei", o noua partitură muzicală compusă special pentru a acompania pelicula originală.

„Cutia Pandorei" -  un film mut cu acompaniament live - cu Orchestra Naţională Română, sub bagheta lui Stefan Geiger (Hamburg), este o continuare a succesului înregistrat de „Aventurile Prinţului Ahmed", în martie 2013. 

Muzica este semnată de Dominik Schuster, iar regia de Georg Wilhelm Pabst (1929).

Filmul este o dramă germană din 1929. Sursele literare – „Spiritul Pământului" şi „Cutia Pandorei" (Frank Wedekind) – i-au inspirat regizorului Georg Wilhelm Pabst personajul Lulu şi ale sale graţioase bătăi din aripi de fluture colorat, cu care se mişcă prin elegantul apartament al iubitului ei, Dr. Schön. Se îmbrăţişează cu toţi bărbaţii, face exerciţii la bară, agăţată de braţul musculos al lui Rodrigo, iar la nunta ei nu dansează cu soţul, ci cu o femeie frumoasă. Pabst a văzut în Louise Brooks o actriţă deosebit de senzuală, erotismul şi lascivitatea ei fiindu-i însă învăluite într-o aură de inocenţă şi puritate.

Muzica originală a acestui film a fost compusă de Willy Schmidt-Gentner, unul dintre cei mai prolifici şi de succes compozitori germani de muzică de film ai anilor '30. Stilul lui Schmidt-Gentner poate fi descris drept unul antrenant, de operetă. 

„Cutia Pandorei", unul dintre filmele deschizătoare de drum din istoria cinematografiei germane, a necesitat, totuşi, o partitură special scrisă pentru a corespunde structurii orchestrelor de cinematograf ale vremii, cum ar fi „Gloriapalast" din Berlin, de la sfârşitul anilor '20. Acesta este motivul pentru care, la invitaţia Institutului Goethe, noua versiune a compozitorului Dominik Schuster (München) se doreşte a fi o „restituire muzicală".


Răspunzând acestei provocări, dar şi invitaţiei din partea Geothe-Institut, dirijorul Stefan Geiger şi Orchestra Naţională Română prezintă în primă audiţie absolută noua partitură muzicală compusă special pentru a acompania pelicula originală.

Orchestra Naţională Română a fost fondatâ în 2008 şi este considerată orchestra-pilot a României. Membrii săi sunt fondatorii orchestrelor naţionale de tineret ale României. În doar şase ani, Orchestra Naţională Română a cunoscut o evoluţie fulminantă: apariţii pe scena Ateneului Român, concertul extraordinar „Eurovision - Tineri Muzicieni", participarea la Festivalul Internaţional „George Enescu", concerte la Paris şi Strassburg. În acelaşi timp, orchestra a interpretat în deschiderea primei ediţii a festivalului internaţional „Sergiu Celibidache", dar şi în cadrul prestigiosului festival Young Euro Classic – Berlin, în  iunie 2014.
Agenda perioadei 2015-2017 cuprinde deja o serie de concerte în: Italia, Franţa, Germnia, Olanda, Marea Britanie şi Austria.

Stefan Geiger s-a format ca muzician în oraşele universitare Köln, Paris si Philadelphia.  Printre profesorii sai se numară Branimir Slokar (trombon) şi Peter Eötvös (dirijor). A fost bursier al „Studienstiftung des deutschen Volkes“ şi laureat al mai multor concursuri internaţionale pentru trombon. Stefan Geiger şi-a început cariera ca prim trombonist la Bayerische Staatsoper München, iar in scurt timp a devenit profesor de trombon şi muzică de cameră la „Hochschule für Musik und Theater“, Hamburg.

Ca dirijor s-a dedicat atât muzicii noi cât şi repertoriului clasic, colaborând cu orchestre de renume precum  „Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks Hamburg“, „Würzburger Philharmoniker“,  „Nürnberger Symphoniker“, „Orquestra de Câmara da Cidade de Curitiba“, „Paraná State Symphony Orchestra“ sau „Ensemble Resonanz“. Din 2002, artistul conduce “Landesjugendorchester Bremen” /Orchestra de Tineret din Bremen, cu care a avut performanţe remarcabile. De asemenea, cu sprijinul „Norddeutscher Rundfunk“, realizează proiecte în cadrul renumitei serii de concerte „das neue werk“.

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

CUTIA PANDOREI

11 octombrie, ora 19:00, Ateneul Român
Film mut cu acompaniament live

Primă audiţie absolută
DIRIJOR Stefan Geiger
REGIA Georg Wilhelm Pabst (1929)
MUZICA Dominik Schuster
INTERPRETEAZĂ Orchestra Naţională Română


 

Mai multe pentru tine:
Mituitorul judecătoarei din Suceava care se droga a evadat din arestul la domiciliu chiar înainte de condamnare
Putin, probabil, nu a ordonat uciderea lui Navalnîi, au estimat serviciile secrete americane
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Recomandări ANPC de 1 Mai: Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Povestea Kibuțului, hub-ul gastronomic și cultural de la Gărâna. Un mic restaurant, în finala Destinației Anului 2024 FOTO
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”