Saga celor doi fraţi Jordache

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul volum al romanului „Om bogat, om sărac“, de Irwin Shaw, poate fi achiziţionat, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei. Romanul de succes al scriitorului american a fost ecranizat, în anii ’70, într-un serial TV de mare popularitate, care a lansat carierele lui Nick Nolte şi Peter Strauss.

Scriitorul american Irwin Shaw (1913-1984) - prolific romancier, dramaturg, scenarist şi autor de proză scurtă - este amintit în mod special pentru marele succes „Om bogat, om sărac" / „Rich Man, Poor Man", publicat în 1969-1970, dar opera sa este mult mai întinsă şi are multiple legături cu cinematograful şi televiziunea. În total, cărţile sale au fost vândute în peste 14 milioane de exemplare.

Viitorul scriitor s-a născut sub numele de Irwin Gilbert Shamforoff, în Bronx, New York, într-o familie de imigranţi evrei originari din Rusia. Shaw şi-a început cariera de scriitor la vârsta de 21 de ani, ca scenarist pentru câteva show-uri radio, printre care şi „Dick Tracy".

Acuzat de comunism

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scriitorul s-a înrolat în armata americană, experienţă care i-a influenţat decisiv viaţa şi cariera. Marea reuşită avea să vină odată cu publicarea primului său roman, în 1949, intitulat „The Young Lions" („Tinerii lei") şi bazat pe experienţa sa în Europa din timpul războiului. Romanul a fost ecranizat în 1958 de Edward Dmytryk, într-un film care a lansat carierele lui Montgomery Clift, Dean Martin şi Marlon Brando.

Al doilea roman al lui Shaw, „The Troubled Air", publicat în 1951, relata ascensiunea mccarthysmului. Prin urmare, scriitorul a fost acuzat - fără temei - că ar fi fost comunist şi pus pe lista neagră a Hollywoodului. În 1951, Shaw părăseşte SUA şi se stabileşte în Europa, unde va trăi următorii 25 de ani, mai ales în Paris, pe Riviera şi în Elveţia.

Publicat în „Playboy"

Porţiuni din romanul „Om bogat, om sărac" au apărut, în 1969, mai întâi în revista „Playboy", dar cartea devine un mare succes internaţional odată cu publicarea ei, anul următor, ca roman. Miezul cărţii este dat de povestea celor trei copii ai lui Mary şi Axel Jordache, o familie de imigranţi de origine germană: Gretchen, Rudolph şi fratele cel mic, Thomas, ale căror vieţi sunt tratate de la sfârşitul războiului până în a doua jumătate a anilor '60.

Deşi, urmare a succesului serialului, povestea este văzută în mod simplificator ca o saga a doi fraţi - unul bun, altul rău -, aceasta este mult mai complexă, oferind o frescă amănunţită a Americii primelor decenii postbelice. Mai târziu, în 1977, Shaw a scris şi o continuare - intitulată „Beggarman, Thief" („Cerşetor, Hoţ") - care s-a bucurat de mai puţin succes.

Popularitatea cărţii a fost sporită de impactul uriaş al celor două miniserii TV difuzate de ABC în 1976-1977. Filmul a lansat carierele celor doi actori principali - Nick Nolte şi Peter Strauss, interpreţii lui Tom, respectiv Rudy Jordache - şi l-a făcut extrem de popular pe „bad guy"-ul Anthony Falconetti, interpretat de William Smith.