Poetul Emil Brumaru, cu ocazia lansării noului său volum de versuri: „Cărţile se fac din ceea ce citeşti şi din ceea ce trăieşti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poetul Emil Brumaru şi-a lansat un nou volum de poezii FOTO Arhiva Adevărul

„Simplitate naivă, copilărească dar şi rafinament extrem”: acestea au fost cuvintele prin care scriitoarea Ioana Pârvulescu a descris volumul proaspăt lansat al lui Emil Brumaru. Volumul de poeme „Rezervaţia de îngeri”, a fost lansată joi seară la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

„Cred că poetul este în acelaşi timp un copil şi un rafinat extrem", a remarcat Ioana Pârvulescu, observând în poeziile lui Brumaru şi un ton nou, al întâlnirii zilei cu noaptea, a vieţii cu moartea. Ea a evidenţiat „mirodeniile" rilkeene, shakespeariene, voiculesciene şi cele argheziene din poemele volumului, sonete în care îngerii sunt femei.

În opinia criticului Alex Ştefănescu, după Nichita Stănescu, Emil Brumaru este cel de-al doilea mare poet pe care criticul l-a cunoscut.

Alex Ştefănescu a apreciat că autorul „Rezervaţiei de îngeri" este un clasic în viaţă, pentru care a mărturisit că are „un respect paralizant", fiind conştient de valoarea literaturii sale.

El a rememorat impresia de poezie adevărată pe care i-a provocat-o, la 23 de ani, ca tânăr critic literar, poezia lui Emil Brumaru, din volumul "Versuri".

„Nu m-am săturat niciodată de poezia lui Emil Brumaru", a spus criticul, remarcând „o anumită religiozitate" care transpare din paginile cărţii.

Potrivit Agerpres, Emil Brumaru a mulţumit celor care s-au „ostenit" ca şi el să vină la lansare, remarcând prezenţa Ioanei Pârvulescu, cea care i-a „dat" rubrica „Cerşetorul de cafea" de la România literară şi a mărturisit că nu cunoaşte de ce i s-a „luat", după 17 ani.

Poetul a mărturisit că, după 2006, s-a vindecat de teama de a folosi în lirica sa cuvântul moarte, însă, de când se apropie „de final" îl foloseşte firesc/ „Rezervaţia de îngeri" este prima carte în care acest cuvânt apare.

„Am scris foarte mult în 2008, 2009, 2010. Cam de când mi-au tăiat macaroana de la România literară. Scriam minimum trei pe zi. Le scriam pe computer direct", a spus Brumaru, pentru care „cărţile se fac din ceea ce citeşti şi din ceea ce trăieşti."

Brumaru a precizat că volumul, care „nu este o antologie", are doar trei poeme publicate anterior, restul fiind inedite.

Brumaru a mai spus că acum îi place să citească şi să noteze „pe margine". „Am făcut o 'Adelă' a lui Ibrăileanu", a glumit poetul.

Unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani, Emil Brumaru (n. 1939) este laureat al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu" (2001) pentru Opera Omnia.

Brumaru a primit în 2011 premiul revistei Observator Cultural, de asemenea pentru Opera Omnia.

Mai multe pentru tine:
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
„Regele nu e bine deloc!” Planurile pentru înmormântarea lui Charles sunt schimbate chiar acum!
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"