Pe 19 august se împlinesc 135 de ani de la naşterea lui George Enescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 19 august se împlinesc 135 de ani de la naşterea lui George Enescu, unul dintre simbolurile culturale ale României: compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor, el a marcat profund cultura muzicală românească.

Vineri, 19 august, la 135 de ani de la naşterea marelui compozitor, de la ora 13.05, Radio România Muzical a programat emisiunea-maraton de patru ore “George Enescu 135”. Multiplele faţete ale personalităţii lui George Enescu sunt puse în lumină: în primul rând, compozitorul, şi astăzi considerat cel mai important creator român, autor nu numai al celebrelor rapsodii, dar şi al Simfoniei a III-a, reconsiderată în prezent drept unul dintre opusurile fundamentale ale începutului de secol XX.

Sunt puţine personalităţile din istorie care au excelat în fiecare domeniu pe care  l-au abordat, aşa cum a fost George Enescu, providenţialul compozitor din cultura română, dar şi unul dintre marii violonişti ai timpului său, la nivel mondial. Partita a II-a de Bach într-o înregistrare remasterizată vorbeşte despre acel George Enescu cu renume pe întregul mapamond.

Poate mai puţin este cunoscut în ipostaza de pianist, însă contemporanii lui vorbeau despre redutabilul pianist George Enescu, pe care-l putem descoperi în înregistrarea celor 7 cântece de Clement Marot, înregistrate de George Enescu alături de soprana Sophie Wyss.
Enescu-dirijorul: o altă faţetă a personalităţii enesciene, pusă în lumină de înregistrarea uneia dintre lucrările importante semnate de Enescu, Dixtuorul op.14, document de arhivă în care Enescu apare la pupitrul unui ansamblu alcătuit din membri ai  Orchestrei Radiodifuziunii Franceze.

Dincolo de sunete, ne amintim de excepţionalul pedagog George Enescu, cel care a format mai mulţi violonişti de calibru, cel mai important fiind, aşa cum se ştie, Yehudi Menuhin; ne amintim şi de fondatorul unei şcoli creatoare româneşti, nu numai prin lucrările pe care le-a scris şi le-a interpretat, ci prin gesturile sale dincolo de muzică: George Enescu a instituit premii de compoziţie pe care le finanţa personal, a avut o contribuţie decisivă la crearea unei uniuni a compozitorilor români, a cântat în tranşee pentru soldaţii români care luptau în primul război mondial, a dirijat spectacolul inaugural de la Opera Română din Bucureşti.

Trăieşte-ţi visul!”: La 135 de ani de la naşterea lui George Enescu, spotul Concursului Enescu 2016 readuce la viaţă un mesaj de la marele compozitor, cu vocea lui Marcel Iureş

În ziua în care se împlinesc 135 de ani de la naşterea marelui compozitor român George Enescu, clipul oficial de promovare a Concursului Internaţional George Enescu 2016 adresează o provocare tinerilor artişti şi publicului, pornind de la valorile în care credea Enescu însuşi: “Trăieţe-ţi visul!”. Vocea cunoscutului actor Marcel Iureş dă viaţă vorbelor lui George Enescu şi îndeamnă publicul să vină la Ateneul Român să îi susţină pe cei 174 de concurenţi în visul lor de a deveni mari muzicieni ai lumii.

“Visez fără încetare. Cât exist, vreau să cânt” - sunt cuvintele lui George Enescu, readuse la viaţă de cunoscutul actor Marcel Iureş în clipul oficial de promovare  a Concursului Internaţional George Enescu 2016 (3-25 septembrie, Bucureşti). George Enescu şi-a dorit să fie compozitor, în primul rând, şi nu şi-a abandonat nicio clipă visul de o viaţă. A visat şi să-i ajute pe tinerii artişti să se afirme şi le-a făcut pe amândouă. Urmând exemplul lui Enescu, Concursul George Enescu 2016 invită la o recunoaştere şi sărbătoare a visurilor care ne duc mai departe. “Trăieşte-ţi visul!” este provocarea pe care o lansează Concursul celor 174 de tineri artişti din întreaga lume înscrişi în competiţie, precum şi publicului care va participa la recitalurile şi concertele de la Ateneul Român pentru a-i susţine.

“Ca om care se bucură de muzică, aş spune că participarea unui tânăr artist la Concursul Enescu este o încercare pentru care chiar merită să trăieşti! George Enescu este unul dintre compozitiorii care au făcut cultura muzicală europeană mai bogată, nu mai vorbesc de cultura românească. Enescu are o valoare de unicat. Aşa că să îţi încerci forţele sub o asemenea icoană reprezintă ceva în viaţă. “, a declarat pentru presă actorul Marcel Iureş.

Clipul de promovare al Concursului Enescu 2016 poate fi vizualizat aici.

În total, 174 de tineri artişti  au fost selectaţi să intre în competiţie timp de 22 de zile în cadrul ediţiei 2016 a Concursului Internaţional George Enescu. Aceştia au fost selectaţi de juriul de specialitate dintr-un total de 317 de tineri înscrişi din 48 de ţări, cu 40% mai mulţi faţă de ediţia 2014 a Concursului. Concursul Enescu 2016 aduce  de asemenea pe scena Ateneului Român şase recitaluri extraordinare, ale unor muzicieni consacraţi,  membrii ai juriului,  precum şi ale câştigătorilor ediţiei trecute a Concursului Enescu - tineri aflaţi în plină afirmare în cariera internaţională. Concertul de Deschidere a Concursului Enescu 2016, precum şi Finala de Pian sunt deja sold-out, în timp ce pentru celelelate evenimente se mai găsesc bilete, acestea fiind disponibile în reţeaua Eventim. Preţurile biletelor pentru Concursul Enescu 2016 variază între 40 şi 50 de lei.