Marile trofee pentru scurtmetraj de la Cannes, Berlinale şi Veneţia, în premieră la BIEFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fesivalul Internaţional de Film Experimental (BIEFF) prezintă un program inedit, dedicat scurtmetrajelor premiate cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, Palme d’Or la Cannes 2015 şi Premiul Orizzonti la Veneţia 2015. Filmele din programul Golden Shorts vor fi difuzate în premieră în România, sâmbătă, 19 martie, la ora 20.00, în Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii de Muzică Bucureşti, ca şi a doua zi, în acelaşi loc, la ora 19.00.

Sâmbătă, 19 martie, ora 20.00, şi duminică, 20 martie, ora 19.00, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti are loc proiecţia-eveniment Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, dedicată scurtmetrajelor care au luat marile trofee la Berlinale, Cannes şi Veneţia. Vor fi prezentate Batrachian’s Ballad, de Leonor Teles, filmul laureat cu Ursul de Aur în 2016, Waves ‘98, realizat de regizorul libanez Ely Dagher, câştigătorul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes 2015, Kung Fury, de David Sandberg, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2015, Rate Me de Fyzal Boulifa, Premiul Illy pentru scurtmetraj la Cannes, Belladonna, de Dubravka Turic, Premiul Orizzonti la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2015.

La doar trei saptămâni de la decernarea premiilor Festivalului de la Berlin 2016, Batrachian's Ballad, filmul laureat cu Ursul de Aur, va putea fi văzut pe ecranele din Bucureşti. Regizoarea Leonor Teles, născută în comunitatea Romani din Portugalia, este cea mai tânără regizoare care a primit vreodată Ursul de Aur. Filmul a pornit de la o poveste foarte personală despre tradiţia portughezilor de a aşeza broaşte din ceramică la intrarea în restaurente pentru a îndepărta ţiganii.

Câştigătorul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes 2015 a fost Waves ‘98, realizat de regizorul libanez Ely Dagher – un eseu vizual personal dedicat oraşului său natal, Beirut, şi o explorare artistică a relaţiei lui Dagher cu Liban, ţara sa natală, proiectată prin povestea unui tânăr deziluzionat de viaţa sa în Beirutul segregat.

Kung Fury, de David Sandberg, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2015. Deopotrivă omagiu şi parodie a filmelor de acţiune cu poliţişti din anii ‘80, este scurtmetrajul care a spart toate recordurile pe Kickstarter, primind o finanţare de 630.019$ de la fani.

Originalitatea lui Rate Me i-a adus lui Fyzal Boulifa, pentru a doua oară, Premiul Illy pentru scurtmetraj la Cannes. Ficţiunea spune povestea lui Coco, o escortă adolescentă care este prezentată prin prisma evaluărilor oferite de utilizatorili site-ului de date-uri (care există şi în realitate), adevărata ei identitate fiind incertă.

To Be and to Come Back, primul scurtmetraj de non-ficţiune realizat de Xacio Baño, a obţinut Premiul Canal+ la Clermont-Ferrand Film Festival, şi este un tur de forţă minimalist în care autorul, folosind metaficţiunea drept metaforă, încearcă să le explice bunicilor săi ce înseamnă să fii realizator de filme.

Belladonna, regizat de Dubravka Turic, a obţinut Premiul Orizzonti pentru scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2015 şi porneşte de la motivul renascentist al Belladonnei, femeia care se intoxica pentru a-şi mări pupilele, care aveau să o facă mai atractivă şi frumoasă.

Încă o premieră românească va avea loc la BIEFF în cadrul Galei de închidere, cu proiecţia eroticului şi provocatorului Einsenstein in Guanajuato, cel mai recent lungmetraj al lui Peter Greenaway, film participant în competiţia pentru Ursul de Aur la Berlin 2015 şi proiectat în capitală duminică, 20 martie, de la ora 20.00, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu sprijinul British Council.