Legislaţia antievreiască din timpul lui Carol al II-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima lege cu caracter antisemit adoptată de către guvernul României a fost legea revizuirii cetăţeniei care va fi sancţionată de către Carol al II-lea în ianuarie 1938. Asta nu însemna o revizuire a cetăţeniei pentru toată populaţia, ci includea doar minoritatea evreiască în acest cadru.

 După revizuirea cetăţeniei începută în anul 1938 şi încheiată în anul 1939  care afecta o treime din populaţia evreiască, legea care fusese decretată de Carol al II- lea la data de 8 august 1940 privind starea juridică a evreilor îi va transforma pe toţi în cetăţeni de  categoria a doua a. Astfel prin Decretul emis nr. 2650 se urmărea nu doar impunerea unei noi ordini de stat în România ci şi o nouă viziune a acestor interese o viziune care era exprimată “ în distincţia juridică şi politică ce trebuia făcută între românii de sânge şi cetăţenii română

Primul Decret-lege prin care se va pune pecetea noului statut juridic al evreilor din România, este elaborat chiar înaintea proclamării statului naţional legionar, fiind promulgat la data de 8 august 1940 sub semnăturile regelui Carol al II-lea, inginerului Ion Gigurtu, preşedintele al Consiliului de Miniştri la acel moment şi profesorului la Facultatea de Drept din Bucureşti, I.V. Gruia, ministrul Justiţiei.

Continuarea pe Historia.ro