EXCLUSIV Ultima fotografie cu Brâncuși în România, vândută la licitație. Cartea poștală care a ridicat sprâncene
0În această primăvară, Casa de licitații Historic a organizat licitația ”Avangardă și avangardiști”, în cadrul căreia au fost licitate, printre altele, exponate foarte rare și valoroase legate de marele sculptor Constantin Brâncuși.
Unul dintre cele mai valoroase exponate licitate a fost ultima fotografie făcută lui Constantin Brâncuși în România, fotografie ce a avut un preț de pornire de 2.500 de euro. Fotografia extrem de valoroasă a fost adjudecată de un cumpărător privat cu nu mai puțin de 8.000 de euro.
Este vorba despre o fotografie de epocă cu Constantin Brâncuși la amplasarea Mesei Tăcerii, realizată de Marcu Micu în 1938. Exponatul este cu atât mai valoros cu cât este cu Brâncuși în mișcare, în timp ce majoritatea fotografiilor cu marele sculptor sunt realizate în studio. Fotografia scoasă la licitație provine din arhiva familiei lui Marcu Micu.
„Fotografiile cu Brâncuși în România sunt extrem de rare. Pe piața internațională, fotografiile cu Brâncuși se vând foarte scump, însă acele fotografii nu sunt făcute în România. Brâncuși a revenit în România de foarte puține ori. Fotografia lui Brâncuși la amplasarea Mesei Tăcerii la Târgu Jiu este făcută de bunul său prieten Marcu Micu. Este o fotografie de la ultima vizită în țară a lui Brâncuși, practic ultima cu Brâncuși în România. În primăvara anului 1938, Brâncuși revine în țară pentru a supraveghea personal amplasarea Mesei Tăcerii, moment la care a fost realizată fotografia socasă acum la licitație. Când a fost inaugurat ansamblul, în data de 27 octombrie 1938, Brâncuși era deja la Paris și nu s-a mai întors. După aceea a început războiul și Brâncuși nu s-a mai întors vreodată în România”, a precizat pentru „Adevărul” Cezar Florea, directorul Casei de licitații Historic și președintele Societății Române de Bibliofilie.
Cartea poștală trimisă fostei iubite a lui Picasso de Brâncuși și companionul său
Un alt exponat rar ce a fost licitat (cu un preț pornind de la 1.500 euro) a fost reprezentat de un document deosebit despre viața personală a „Sfântului din Monparnasse”, o carte poștală trimisă din Corsica în ianuarie 1922 de Constantin Brâncuși și Raymond Radiguet, bănuiți a fi un cuplu, pictoriței și ilustratoarei Irène Lagut (1893 - 1994), fostă elevă și iubită a lui Picasso.
Tovarășul de vacanță al lui Brâncuși era Raymond Radiguet (1903 - 1923), un tânăr homosexual, discipol și partener consacrat al lui Jean Cocteau.
Raymond era un răsfățat al avangardiștilor parizieni, autorul capodoperei catalogate ca poetico-perversă „Le Diable au corps”, efebul fără prejudecăți ce a stârnit atatea pasiuni în rândul boemei pariziene.
Cei doi semnatari, plecați împreună în vacanță, Brâncuși și Radiguet, se adresează pe rând Irenei Lagut, încântați de frumusețile insulei și făcând aluzii la pregătirile de nuntă ale prietenei lor, care urma sa devină doamna Firmin Marc Cadet. Cartea poștală rară a fost adjudecată cu 1.900 de euro.