Ce scria New York Times acum 30 de ani pe prima pagină despre sfârşitul Ceauşeştilor. „Nu a fost anunţat din ordinul cui au fost executaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima pagină a ziarului The New York Times de pe 26 decembrie 1989 este dedicată execuţiei familiei Ceauşescu, materialul semnat de corespondentul de la Bucureşti surprinzând confuzia generală din jurul evenimentelor care se derulau în România.

„Nicolae Ceauşescu, liderul absolut al României timp de 24 de ani, şi soţia sa au fost executaţi, luni, de militarii care odinioară îi erau subordonaţi, a anunţat Televiziunea Română Liberă a noului guvern provizoriu”, scria New York Times pe 26 decembrie 1989.

John Kifner, corespondentul New York Times la Bucureşti, transmite publicului american informaţiile confuze la care aveau acces şi cetăţenii români prin intermediul televiziunii şi diferite declaraţii ale membrilor guvernului provizoriu care se forma în acele acele, arată Libertatea

Articolul aminteşte şi noile apariţii din presa românească, precum transformarea ziarului Scânteia în Adevărul şi tipărirea ziarelor Libertatea şi România Liberă. În plus, corespondetul încearcă să creioneze şi atmosfera de pe străzile Capitalei în ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi la Târgovişte.  ”Mii de oameni au mărşăluit pe bulevardul Ana Ipătescu, oprindu-se să se uite la mesajele revoluţionare lăsate în vitrinele magazinelor. Abia au clipit atunci când focurile de armă s-au auzit la câteva străzi distanţă, deşi la un moment dat, un grup s-a adăpostit într-o scară”, notează corespodentul John Kifner.

O altă dimensiune a stării de confuzie din zilele de sfârşit ale anului 1989 este surprinsă de corespondentul New York Times şi în modul în care percepeau românii identiatea teroriştilor de pe buzele tuturor. Mai exact, Kifner scrie despre scandările anti-Arafat şi anti-Gaddafi ale românilor, unii convinşi de zvonurile care spuneau că Securitatea ar fi fost compusă din luptători arabi şi iranieni.