Cu cât îmbătrânim, cu atât devenim mai fericiţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un creier matur este „mai bine echipat” să poată vedea partea bună a vieţii şi se concentrează pe evenimentele pozitive.

Iată că înaintarea în vârstă aduce nu doar riduri şi dureri de şale, ci şi lucruri bune. Recentul studiu al psihologilor americani a arătat că, pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenii filtrează mai bine evenimentele negative de cele pozitive, concentrându-se asupra celor din urmă.


De exemplu, în cadrul studiului, participanţii au vizualizat o serie de fotografii cu diverse chipuri. Persoanele în vârstă din cadrul experimentului şi-au amintit mai târziu fotografiile care reprezentau feţe zâmbitoare. Acest lucru sugerează că, odată cu îmbătrânirea creierului şi pierderea unei părţi din capacitatea de memorare, se produce o alegere în subconştient: creierul preferă să folosească memoria rămasă pentru a păstra doar pentru amintiri pozitive.


Unii psihologi cred că procesele cognitive sunt responsabile de acest lucru. Ele permit persoanelor în vârstă să-şi regleze emoţiile şi să vadă viaţa într-o lumină mai „roz”.


Cercetătorul Derek Isaacowitz, de la Northeastern University din Boston, a declarat că „am aflat că persoanele în vârstă sunt mai fericite, dar vrem să ştim cum anume aplică creierul această strategie specială”.