Cele şapte mari secrete ale dietei grăsanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îngrăşarea e o treabă mult mai complicată decât pare la prima vedere. Pentru a deveni supraponderal trebuie să respecţi cu stricteţe câteva „reguli“ de bază. Alege porţiile cele mai mari, înfulecă, linge farfuria şi nu mânca niciodată la micul dejun. Doar aşa poţi fi sigur că o să ajungi obez.

De ce unii oameni pun pe ei pur şi simplu tot ce mănâncă? Există o explicaţie valabilă pentru cei care se îngraşă pe zi ce trece?

Nu e vorba întotdeauna despre bagajul genetic al unei persoane, nici despre lăcomie, şi poate nici despre lipsa exerciţiilor fizice. Într-adevăr, îngrăşarea este adeseori rezultatul combinării unor obiceiuri alimentare sută la sută greşite.

Redactorul-şef al revistei „Men’s Health“, David Zinczenko, a strâns într-o carte toate apucăturile proaste ale mâncăcioşilor şi a ajuns la concluzia că nu numai hrana e de vină, ci mai ales felul în care este consumată.

Specialiştii din industria restaurantelor au studiat timp de decenii comportamentul consumatorilor pentru a-şi da seama cum ar putea să-i facă să comande şi să mănânce tot mai multe preparate.

O mare parte din aceste trucuri ne-au intrat deja în sânge. O demonstrează un studiu în cadrul căruia cercetătorii au observat comportamentul invitaţilor la un bufet suedez, concluziile fiind publicate de cotidianul american „The Washington Post“.

La cei cu „indicatorul obezităţii“ - indicele masei corporale - peste normal au fost mai mult decât vizibile câteva „obiceiuri de grăsani“.

1 Folosesc farfurii mari. Atunci când au la dispoziţie farfurii de două feluri, 98,6% din persoanele obeze le aleg pe cele cu dimensiunea mai mare. O farfurie mai mare te păcăleşte, lăsându-ţi impresia că nici măcar nu mănânci prea mult - poţi s-o încarci fără să pară încărcată.

2 Mănâncă în timp ce se uită la produsele preparate. Peste 41% din supraponderali se aşază la masă cu faţa spre bufet, în loc să fie orientaţi spre alte zone ale restaurantului. Şi cum pofta vine mâncând, îşi doresc să dea gata cât mai multe porţii. Şi acasă, mâncarea ar trebui depozitată în frigider sau în cămară, nu lăsată la vedere.

3 Mănâncă eficient. În timp ce bufeturile chinezeşti le pun la dispoziţie beţişoare , 91,3% din clienţii obezi optează pentru furculiţe. Astfel mănâncă mai mult la fiecare înghiţitură.

4 Ling farfuriile. 94% din clienţii graşi nu lasă nimic în farfurie. Ignoraţi sfaturile mamei şi nu radeţi toată porţia pusă în faţa voastră.

5 Mestecă rapid. Cercetătorii chiar au monitorizat felul în care mestecă invitaţii la un bufet suedez şi au descoperit că persoanele foarte grase mestecă de 11,9 ori înainte de a înghiţi, cele plinuţe - de 14 ori, iar cele subţiri mestecă în medie de 14,8 ori înainte de a înghiţi.

6 Se aruncă la mâncare. Spre deosebire de persoanele slăbuţe, care, pentru început, verifică din ochi felurile de mâncare expuse la un bufet, grăsanii se aruncă şi-şi pun în farfurie fără discernământ diverse feluri de mâncare, pentru ca, abia după ce şi-au clădit un morman, să-şi dea seama că nu le-au ales tocmai pe cele pe care voiau să le guste.

7 Sar peste micul dejun. Aceasta este reţeta sigură către obezitate, un asemenea comportament alimentar mărind riscurile de îngrăşare cu 450%.

Un adevărat bestseller

„Eat This, Not That!“ („Mănâncă asta, nu aia“ – în traducere aproximativă) - seria de cărţi scrise de David Zinczenko şi Matt Goulding, s-a vândut în peste 3,5 milioane de exemplare de la lansarea din decembrie 2007.

Cei doi au analizat compoziţia unor feluri de mâncare celebre în restaurantele din SUA, dar şi cele mai răspândite obiceiuri alimentare.