VIDEO HARTĂ Viaţă de noapte nebună şi relaxare infinită în Ayia Napa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ayia Napa, un vechi sat pescăresc numit „Pădurea Sfântă“, s-a transformat în ultimii zeci de ani într-o staţiune agitată, dar luxoasă FOTO SHUTTERSTOCK

O banală zi de concediu în Ayia Napa înseamnă relaxare pe o plajă blue flag, răsfăţ culinar, cumpărături la preţuri excentrice, karaoke după cină şi distracţie în cluburi până-n zori.

Plimbându-te prin Ayia Napa de azi, cu greu ţi-ai putea imagina că vechiul sat pescăresc numit „Pădurea Sfântă“ s-a transformat în ultimii zeci de ani într-o staţiune atât de agitată. Dimineaţa, plajele sale sunt luate cu asalt de turiştii sosiţi din toată lumea, dornici să se relaxeze pe una dintre multele porţiuni de ţărm marcate blue flag. 

De altfel, întregul Cipru pare să domine în ultimii ani topul ţărilor cu cele mai multe distincţii de „steag albastru“, raportat la numărul de plaje. Şi pe bună dreptate. Peste tot eşti înconjurat de apele turcoaz ale Mediteranei, care se lasă privită de deasupra oglinzii de apă până la adâncimi de zeci de metri.

Lux şi chilipiruri la shopping

La prânz, plajele se golesc brusc şi este rândul teraselor să intre în scenă. Toate marile bucătării ale Europei şi-au dat aici mâna, oferindu-le oaspeţilor preparate cipriote, greceşti, italieneşti, franţuzeşti, spaniole, ba chiar şi asiatice. Ceea ce lipseşte însă din peisajul gastronomic sunt preparatele islamice, în general, şi cele turceşti, în special. 

Sângerosul război civil din 1974, care a divizat insula în două state (dintre care cel din nord nerecunoscut decât de Turcia), şi-a pus amprenta până şi asupra mâncării din oraşele Ciprului de sud. În Ayia Napa sunt locuri pentru toate buzunarele, iar simplitatea unora dintre restaurante contrastează cu luxul afişat ostentativ de altele. 

Tot luxul este cuvântul de ordine care guvernează zona de shopping. Bulevarde precum Nissi şi Makariou sau, pur şi simplu, Piaţa Mare sunt doar câteva dintre locurile unde magazinele de tot felul, mari şi mici, reprezintă o adevărată provocare pentru sexul frumos. Aici, găseşti mărfuri variate. De la suvenire şi accesorii mărunte şi până la produsele celor mai importante case de modă ale lumii. 

Dar dacă eşti în căutare de chilipiruri, mai bine întoarce-te la plajă. Zonele despre care vorbeam se adresează oamenilor cu bani. Clienţii preferaţi ai acestor magazine sunt, în special, turiştii ruşi cu multă dare de mână ori englezii aflaţi în ziua lor de shopping.

Parada mâncărurilor

În timp ce mă aflam cu un grup de turişti români la o seară cipriotă, am constatat că cinele în Ayia Napa sunt de-a dreptul copioase: „Ciprian, dragă, ascultă la mine că nu degeaba am îmbătrânit în meseria asta“, mi-a spus un ospătar mustăcios, pe nume Iorgu. „În puţine locuri din lumea asta mănânci atât de bine ca la noi. Nu degeaba se spune despre ciprioţi că au obiceiul să construiască de parcă ar trăi 100 de ani şi să mănânce de parcă ar trăi o singură zi…“ 

Abia când a început să curgă nesfârşitul şir al farfuriilor cu mâncare am înţeles ce vroia să spună gazda noastră din acea seară. Ne-au fost servite faimoasele mezze: un lung şir de feluri de mâncare, aduse în serii de câte patru-cinci preparate la fiecare tranşă… În total, prin faţa noastră s-au perindat cel puţin 40 de preparate, aduse la masă, rând pe rând, în peste zece tranşe, pe parcursul a aproape două ore. Practic, de la aperitive, la brânză prăjită, zacuscă, tot felul de salate de legume, preparate din peşte, pui, oaie şi porc, garnituri, sosuri şi deserturi, n-a lipsit nimic de la masă. Aduceau câteva feluri în farfurii liliputane, din care abia apucai să iei câteva linguri, şi când se termina strângeau tot şi sosea felul celălalt.

Dansezi turceşte, se opreşte muzica 

Totul s-a întâmplat în regim de muzică populară cipriotă. În partea a doua a cinei au apărut şi câţiva dansatori care, printre altele, au făcut o mulţime de scheme purtând deasupra capului un lung şir de oale de lut, băgate una-ntr-alta. Toate bune şi frumoase până când ne-au scos oamenii la dans.

Câţiva dintre românii noştri, nesesizând diferenţele stilistice dintre jocul ciprioto-grecesc şi cel oriental, au început să se spargă în figuri de manele. Atunci s-a oprit muzica şi ni s-a explicat cu duhul blândeţii că este jignitor să dansezi turceşte într-o ţară cu oameni care încă îşi mai amintesc de persecuţia la care i-au supus turcii după invazia din războiul civil. 

Apoi distracţia a continuat cu şi mai mare patos, până când barmanul a dat foc la propriu tejghelei din faţa restaurantului şi câţiva petrecăreţi curajoşi au început să dănţuiască printre flăcări. 

După ora 11.30 noaptea, am ieşit cu toţii din tavernă şi ne-am pierdut prin marea de petrecăreţi care asaltau zecile de cluburi din zonă. Eram bine aghesmuiţi cu faimosul comandaria (vin licoros local, asemănător cu vinul de Porto), aşa că ne-am intrat repede în atmosferă. Nici nu era greu. 

Până dimineaţă, am schimbat vreo cinci cluburi de dans şi două puburi, unde nu 

ne-am lăsat până n-am participat şi la o sesiune de karaoke. Cei care aveau voce. Personal, am degustat un pahar de coniac încălzit într-o ceşcuţă plină ochi cu apă fierbinte şi am făcut galerie oamenilor cu adevărat talentaţi la cântat, din grupul nostru…  

Ce n-ai voie să ratezi în Ayia Napa

Vizitează Portul Famagusta (foto), din zona turcească a insulei, şi ruinele oraşului antic Salamis. Ruinele îţi oferă o călătorie fascinantă în civilizaţia antică, ai de vizitat amfiteatrul roman, un gimnaziu şi mormintele regale. 

Vizitează Muzeul Thalassa cu o expoziţie completă de scoici, corali, stele de mare, raci, peşti, plante marine şi broaşte ţestoase găsite în Marea Mediterană, aproape de ţărmul cipriot. Vei găsi aici şi cea mai frumoasă navă – Kyrenia. Sub pardoseala din sticlă vei observa bucăţi din lemn rămase din naufragiul navei.

Descoperă mitologia greacă la WaterWorld Waterpark. Este unul dintre cele mai mari parcuri tematice din Europa. Coboară în insula Atlantis, descoperă labirintul Minotaurului şi participă la aventura troiană. Adulţii pot face baie chiar în... Baia Afroditei. De pe toboganul cu serpentine Aeolos, ajungi în labirintul Minotaurului, o zonă interactivă cu 50 de activităţi. Pentru adrenalină, cele mai potrivite sunt toboganele Kamikaze, vei coborî pe verticală de la 75 de metri. 

Distrează-te pe Nissi Beach. Este cea mai populară plajă din staţiune. Din iunie până în septembrie, aici vin DJ-i care animă petrecerile de pe plajă. Este distinsă cu blue flag pentru servicii excelente de curăţenie şi pentru facilităţi.

Nu rata epava feribotului Zenobia (foto), scufundat în 1980, la doar un an după ce a fost construit. Este în top 10 cele mai frumoase epave din lume.

Petrece pe vasele de croazieră care traversează coasta de sud a Ciprului. Sunt animate cu muzică, specialităţi culinare şi opriri pentru înot. Poţi alege şi barca pentru safari printre delfini, care are viteza maşinilor de Formula 1 şi te poartă spre peşterile subacvatice. 

Călătoreşte cu autobuzul roşu, cu aspect englezesc. Îţi arată staţiunea Ayia Napa şi împrejurmile. Vei vedea la Linia Verde a Ciprului care separă sudul gre-

co-ciprioţilor de nordul ocupat de turci. 

Distrează-te în clubul BedRock Inn, unde membrii staffului sunt îmbrăcaţi asemeni strămoşilor care locuiau în peşteri, servesc delicatese culinare şi organizează cel bun karaoke din Ayia Napa. De la magazinul de suvenire, poţi cumpăra tricouri cu Familia Flintstone sau chiar pantaloni şi topuri care amintesc de vestimentaţia celebrilor Fred, Barney şi Wilma. Clubbing găseşti în Minos Pub, chiar în centrul staţiunii, unde toată lumea dansează până în zori pe muzică house şi garage. 

Fă scubadiving. Apele Mediteranei din sud-estul Ciprului oferă condiţii excepţionale pentru scubadiving. De atracţii subacvatice te poţi bucura şi la Cape Greco şi în apropiere de Famagusta. În aceste zone, Marea Mediterană este calmă şi clară. 

Steluţa Năstase

Sejur în Ayia Napa, la cea mai mare piscină-lagună din Europa 

O vacanţă la Hotel Asterias Beach de patru stele costă de la 750 de euro de persoană pentru transport cu avionul, transferuri, şapte nopţi cazare cu demipensiune, asigurare medicală şi storno, asistenţă turistică locală.  Recent renovat, Hotelul Asterias Beach este situat pe una dintre cele mai frumoase plaje cu blue flag din Cipru şi se bucură de vederi superbe spre mare. Cuplurile şi familiile au parte de o primire călduroasă, dar şi de un sejur liniştit, departe de zumzetul staţiunii. Activităţile sunt gândite pentru fiecare membru al familiei: copiii între 3 şi 12 ani se pot distra în clubul special creat pentru ei, dar şi în locul de joacă sau la piscină. Pentru adulţi, există o sală de sport, volei pe plajă, tir cu arcul, tenis de masă, dar şi relaxare la masaj, saună, jacuzzi. Seara sunt organizate jocuri, spectacole şi muzică live. 

Facilităţi de cinci stele în Ayia Napa găseşti la Hotelul Atlantica Aeneas, unic prin construcţia sa în jurul unei piscine sub formă de lagună, considerată ca fiind cea mai mare piscină de acest tip din Europa. Îmbină perfect cadrul natural cu arhitectura tradiţională şi ospitalitatea cipriotă. Un sejur de şapte nopţi cu demipensiune, transport cu avionul, transferuri, asigurare medicală şi storno costă de la 922 de euro de persoană. Detalii despre oferte găseşti la agenţia Prestige Tours, www.prestige.ro, tel. 021-319.77.94.  

Preţuri

un prânz pentru două persoane – 50 de euro

gyros – 5,5 euro 

salată – de la 6,5 euro

somon la grătar – de la 11 euro 

o bere – 3 euro

o cafea – 3,5 euro

un suc – 1,8 euro

o sticlă cu apă (1,5 litri) – 1 euro

o sticlă cu vin – de la 5 euro

un pachet de ţigări – 4,5 euro

un kilometru la taxi – 0,8 euro 

transfer de la aeroportul din Larnaca în Ayia Napa – 45 de euro 

închirierea unei maşini – 20 de euro

excursie Nicosia-Lefkara – 50 de euro/persoană

Munţii Troodos - Mănăstirea Kykkos – 50 de euro/persoană

excursie Limassol – 45 de euro/persoană

excursie Larnaca – 45 de euro/persoană

Ayia Napa – Dheryneia – 50 de euro/persoană

închiriere şezlong şi umbreluţă în Ayia Napa – 5 euro 

intrare în club – 10 euro