„La puşcărie”, restaurantul în care lucrează infractori plătiţi cu 1.000 de euro: „Este o mândrie, putem demonstra că ne putem schimba”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

InGalera este un restaurant proaspăt deschis în Milano care face furori în rândul elitei italiene locale. Secretul triumfului? Localul se află în interiorul penitenciarului de securitate medie Bollate.

Chelnerii, picolii şi bucătarii restaurantului InGalera, care funcţionează chiar în închisoarea de securitate medie Bollate, din Milano, sunt deţinuţi condamnaţi pentru crime, jafuri armete, trafic de droguri şi alte delicte. Acest lucru nu îi opreşte însă pe oameni să vină cu copiii, la sfârşit de săptămână, pentru o masă în familie. 

InGalera poate fi declarat, aşadar, un succes în domeniul culinar, luna martie fiind în totalitate rezervată, dar şi ca experiment de reabilitare a deţinuţilor, oamenii arătându-se extrem de încântaţi de iniţiativă. În acest caz, teritoriul închisorii a devenit un puternic instrument de promovare pentru restaurantul milanez. Pe portalul turistic TripAdvisor, localul se bucură chiar de un respectabil punctaj de 4,5 din 5 steluţe.

FOTO The New York Times

Designul restautantului este simplu, aerisit şi modern, iar pereţii sunt decoraţi cu postere din pelicule cinematografice faimoase, în care acţiunea se desfăşoară în închisoare, printre care filmul „Evadare din Alcatraz”. Mâncarea este excelentă, după cum o laudă clienţii satisfăcuţi, printre care Carla Borghi. „Am vrut să vedem realitatea de aici. Este un restaurant clasic”, a mai spus femeia, mulţumită de experienţă. 

FOTO The New York Times

Ideea din spatele proiectului i-a aparţinut Silviei Polleri, o fostă educatoare. „Prima dată, oamenii s-au uitat la mine de parcă aş fi fost nebună. Li s-a părut şi mai nebunească ideea de a numi restaurantul InGalera (n.r. argou italian pentru „La Închisoare”)”, povesteşte Polleri, care a primit sponsorizări din partea mai multor firme şi serviciile unui arhitect local, pentru interiorul restaurantului, în mod gratuit. 

FOTO The New York Times

Femeia a angajat un majordom, care conduce oaspeţii la mese şi ţine evidenţa câştigurilor, şi un chef profesionist, Ivan Manzo, care conduce bucătăria. Deţinuţii sunt plătiţi cu până la 1.000 de euro pe lună pentru munca depusă la restaurant şi, în plus, primesc şi bacşişuri, pe care le împart. 

„Este o mândrie, o modalitate de a face oamenii fericiţi şi de a le demonstra că şi puşcăriaşii se pot schimba şi pot evolua”, a spus Mirko, unul dintre prizonieri. 

FOTO The New York Times
 

Mai multe pentru tine:
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”