Cum se face plachia de crap ţărănească la cuptor, preparat ideal pentru masa de Florii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mare sărbătoare duminică (Duminica Floriilor), prilej cu care creştinii au dezlegare la peşte. Vă prezentăm mai jos o reţetă de plachie de crap ţărănească pentru o masă ce respectă tradiţia, dar şi canoanele bisericeşti.

Plachie de crap ţărănească la cuptor. Ingrediente (pentru 4 porţii):

  • un crap întreg
  • bucăţi sau file de crap
  • 7-8 roşii
  • suc de roşii
  • 4-5 ardei graşi
  • 4 cepe
  • 3-4 căţei de usturoi
  • pătrunjel
  • un pahar de vin alb
  • lămâie
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • tarhon

Plachie de crap ţărănească la cuptor. Mod de preparare:

Curăţaţi crapul de solzi şi de intestine, spălaţi-l şi crestaţi-l pe ambele părţi în funcţie de numărul de porţii dorite. Apoi se freacă cu puţină sare.

Tăiaţi ceapa peştişori, puneţi-o într-o tigaie cu o ceşcuţă cu apă şi înăbuşiţi-o până devine sticloasă. Adăugaţi ardeii tăiaţi cubuleţe sau peştişori, usturoiul tăiat mărunt sau zdrobit, roşiile tăiate mărunt, sucul de roşii, o parte din pătrunjel tăiat mărunt (restul se păstrează pentru a fi adăugat la sfărşit). Amestecaţi bine ingredientele şi adăugaţi vinul, după care potriviţi de sare şi condimente.

Această compoziţie se toarnă într-o tavă, pe care se aşează peştele pe care îl puteţi acoperi cu o parte din amestec. Din când în când, scoateţi tava din cuptor şi stropiţi-l cu sosul din tavă. Când peştele este pătruns şi rumenit, adăugaţi restul de pătrunjel, ornaţi cu felii de lămâie şi opriţi focul. Poftă bună! 

Mai multe pentru tine: