Cum faci cea mai bună zacuscă. Secretul rețetei delicioase preparate tradițional, cât trebuie să o fierbi

0
Publicat:

Zacusca preparată ca pe vremea bunicii este un deliciu. După rețeta lui Radu Anton Roman, nu vei da greș cu acest preparat gustos. Pentru un gust autentic, gospodinele sunt sfătuite să coacă vinetele pe plită.

Zacusca, un preparat delicios FOTO Shutterstock

Zacusca de vinete nu lipsește din nicio cămară, iar combinațiile de legume sunt nenumărate. Fiecare gospodină are rețeta ei. Zacusca poate fi preparată și din fasole, ciuperci, dovlecei și chiar pește. Se mai adaugă şi condimente, printre cele mai folosite fiind piperul şi dafinul.

“Zacuscă” este un cuvânt de origine slavă, la origine având înţelesul de “gustare” sau “aperitiv”. Un preparat similar din Bulgaria se numeşte „luteniţa”, iar lipovenii au creat o reţetă autentică de zacuscă cu peşte.

Ingrediente:

 3 kg vinete

 3 kg gogoșari roșii

3 kg roșii

 2 kg ceapă

10 ardei capia

750 ml untdelemn

 1 căpățână de usturoi(dacă vă place)

2 ardei iuți

 piper, boia – cum vă place

 sare, și după gust, dar și că trebuie: cam 1-2 linguri la 3 litri zacuscă.

Mod de preparare:

Regretatul gastronom Radu Anton Roman le învață pe gospodine cum să prepare o zacuscă delicioasă. Mai întâi, vinetele se coc pe plită, se curăță de coajă și se scurg, două-trei ore.

Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o  jumătate de oră”, se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Un maestru al bucătăriei

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Viața plină de suspans a Sorinei Docuz. Cum l-a sedus pe Negoiță și cum a ajuns protejata lui Ciolacu. A pozat în sânii goi la 16 ani, pentru revista FHM
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Cine este Cristian Rizea, cel din cauza căruia Dan Capatos ar fi fost dat afară de la Antena Stars. Fostul politician a fost implicat în mai multe scandaluri
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei