Ciorba perfectă care te drege după mesele copioase de Crăciun. Cu ce se acrește ca să iasă delicioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Un preparat gustos, o zeamă acră care te drege după mesele îmbelșugate de Crăciun, este ciorba de potroace. Reţeta deliciosului preparat o regăsim la Radu Anton Roman, un adevărat profesionist în arta culinară.

Ciorba de potroace, un preaparat gustos FOTO Adevărul

"Potroacă înseamnă sărătură, nu altceva, o zeamă reparatorie de după "chindiile" cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate în mod tradiţional veninul din beţivi, mahmureala din naşi şi untul din bucătari", spunea marele maestru Radu Anton Roman în cartea sa, la reţeta acestei ciorbe. Trebuie însă respectate cu sfinţenie ingredientele fără de care ciorba nu vă poate da aroma adevărată.

Ingrediente:

 500 grame de bucăţi de zburătoare de casă, pot să fie de la mai multe feluri de zburătoare

400 grame de măruntaie ( fără de care ciorba nu are gustul autentic) pipote inimă, ficat )

2 cepe

400 grame: morcov, păstârnac, ţelină

2 linguri de orez

20 boabe de piper

200 ml smântână

2 ouă

leuştean

un litru zeamă de varză murată ( potroacă)

4 l de apă

Este o ciorba perfectă şi completă, servită fierbinte cu o bucată zdravănă de pâine şi ardei iute nu mai cere nici o completare....iar realizarea ei este extrem de simplă”, nota gastronomul în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Cum se prepară

Se spală carnea și măruntaiele, iar zarzavaturile se toacă mărunt.

Într-o oală se pun 4 l de apă cu o linguriţă rasa de sare şi se adaugă carnea şi măruntaiele. Se lasă să clocotească bine şi se adună spuma , apoi se adaugă zarzavaturile şi piperul.

"După vreo ora de fiert molcolm se pune orezul bine spălat, 2 linguri este cantitatea perfectă chiar dacă nu pare mult. După ce a fiert orezul - 10-15 minute) se adaugă zeama de varză murată ( potroaca) care sărează, acreşte şi dă adevărata aromă.

Se mai lasă la clocotit câteva minute, separat se bat gălbenuşurile cu smântână şi cu ceva zeamă din oală. Se ia oala de pe foc şi se adaugă smântâna bătută şi se presară după ce se mai răcoreşte puţin leuşteanul tocat mărunt. Se lasă aromele să se povestească puţin şi se serveşte fierbinte, cu o pâine adevărată şi cu ardei iute pentru cei mai vrednici", se arată în rețeta regretatului Radu Anton Roman.

TIPS

Bateţi gălbenuşurile separat, adăugaţi încet smântâna şi omogenizaţi apoi compoziţia cu ciorba fierbinte ca să se dilueze uniform în zeamă.

Gazetarul îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).