Putin l-a umilit public şi l-a concediat pe vicepreşedintele Comitetului Olimpic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO: REUTERS

Rusia mai are un an pentru a pune la punct organizarea Olimpiadei de Iarnă de la Soci, ce se dovedeşte a fi cea mai scumpă din istorie. Costurile estimate au ajuns la 50 de miliarde de dolari.

Vladimir Putin a concediat un înalt oficial din Comitetul Olimpic Rus după ce l-a ridiculizat în public în timpul unei vizite la baza sportivă de la Soci, care este doar pe jumătate terminată, notează Reuters.
Umilirea lui Akhmed Bilalov ( 42 de ani) a avut darul de a „marca” autoritatea lui Putin asupra Jocurilor de Iarnă de la Soci 2014, Olimpiadă prin care preşedintele şi-a propus să  sublinieze progresele făcute de Rusia după căderea URSS-ului din 1991.
Putin s-a enervat de-a dreptul când a auzit de întârzierile în construcţia complexului de sărituri cu schiuri şi de costurile tot mai mari. Pe un ton sarcastic, Putin l-a certat pe Bilalov în faţa camerelor TV, după care l-a demis din funcţia de vicepreşedinte al Comitetului Olimipic. „Cum se face că un vicepreşedinte al Comitetului Olimpic ne întârzie proiectele?”, se întreba Putin, avându-l în fundal pe Bilalov cu capul în pământ şi construcţiile pe jumătate terminate. După care a adăugat ironic: „Bună treabă. Faci o treabă excelentă.”
Viceprimministrul Dmitry Kozak a mai spus că Bilalov îşi va pierde şi slujba de la conducerea Staţiunilor din Caucazul de Nord, companie creată pentru a dezvolta staţiuni de lux. „Oamenii care nu-şi îndeplinesc obligaţiile nu pot să conducă mişcarea olimpică”, a spus Kozak.

Notă de plată încărcată

În Soci, se munceşte la „foc automat”. E puţină zăpadă, dar noroi din belşug, clădiri neterminate şi camioane. Putin i-a avertizat pe oficiali să aibă grijă ca fenomenul corupţiei să nu împingă  şi mai mult costurile organizării Olimpiadei. Chiar şi-aşa, s-a ajuns la un nivel „astronomic”, estimându-se o „notă de plată” de 50 de miliarde de dolari. Ceea ce transformă Olimpiada de la Soci în cel mai scump eveniment de acest gen.