Legenda rugby-ului neo-zeelandez, Jonah Lomu, a murit la vârsta de 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legendarul rugbist neo-zeelandez Jonah Lomu, co-deţinător al recordului de cele mai multe eseuri marcate în cadrul Campionatului Mondial de Rugby, a murit subit miercuri dimineaţă, cauzele decesului nefiind încă confirmate, conform BBC. Lomu avea 40 de ani şi s-a retras din activitate de 2 ori, fiind diagnosticat cu o boală rară a rinichilor ce l-a urmărit în cea mai mare parte a carierei.

Moartea fostului „All Black” a fost confirmată de un fost medic al reprezentativei Noii Zeelande, John Mayhew, care a precizat că Lomu a murit subit în casa sa din Auckland, în jurul orelor locale 8 sau 9 dimineaţa (0 sau 1, orele României), după ce cu o seară înainte se întorsese împreună cu familia sa din Marea Britanie.

Lomu a fost diagnosticat în 1995 cu sindromul nefrotic, o boală rară şi complexă a rinichilor. El şi-a continuat cariera profesionistă până în 2002, când a fost nevoit să se retragă temporar din cauza agravării bolii; a efectuat un transplant de rinichi în 2004 şi a revenit în activitate în decembrie 2005, retrăgându-se însă în 2007. 

Rugbistul a revenit în activitate pentru scurt timp între 2009 şi 2010, însă s-a retras definitiv din cauza apariţiei unor noi complicaţii la rinichi. 

Jonah Lomu este considerat drept unul dintre cei mai buni jucători profesionişti de rugby din istorie,  şi până anul acesta a deţinut recordul de eseuri marcate la Campionatul Mondial, cu 15 reuşite la cele două ediţii la care a participat, în 1995 şi 1999. El a fost egalat de sud-africanul Bryan Habana la ediţia din acest a Campionatului Mondial.

Unul din cele 4 eseuri de Jonah Lomu împotriva Angliei în semifinalele Campionatului Mondial din 1995 a fost votat de fani, în luna augsut, drept cel mai frumos eseu din istoria turneelor finale ale sportului.

Lomu a jucat 67 de partide-test pentru naţionala Noii Zeelande, pentru care a înscris 37 de eseuri. El nu a reuşit să câştige Campionatul Mondial, „All Blacks” fiind învinşi de Africa de Sud în celebra finală din 1995 şi terminând doar pe poziţia a patra în 1999. Rugbistul a câştigat însă un titlu suprem la varianta în 7 oameni a sportului, în 1998. El a fost prezent la ediţia de anul acesta a Campionatului Mondial de Rugby, în care Noua Zeelandă a devenit prima selecţionată care a câştigat trofeul Web Ellis în două ediţii consecutive.