ANCHETĂ Arena „Ion Oblemenco“: Demolare (ne)sigură, viitor în ceaţă. „Iese revoluţie dacă nu fac stadionul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechea arenă „Ion Oblemenco“ ar trebui să fie pusă la pâmânt în viitorul apropiat, cea nouă nu se ştie exact când va fi ridicată. Problema finanţării e „câlcâiul lui Ahile“ al noului Complex Sportiv din Bănie.

„Ion Oblemenco“, legendare arenă a Băniei, se pregăteşte de demolare. Ştirea nu e nouă şi devine chiar plictisitoare. Fostul „Central“, stadionul pe care au jucat Oblemenco, Balaci sau Cămătaru a tot căzut la pământ din iunie încoace. În aproape fiecare lună începând cu august, fanii olteni auzeau despre ultimul meci de pe „Ion Oblemenco“. Cel din urmă pare a fi fost cel dintre CS U Craiova şi Steaua, din 4 decembrie, din Cupa României, când unii dintre suporterii olteni au plecat acasă chiar cu scaune. Alte scaune au început să fie mutate pe stadionul „Extensiv“, care-o va găzdui pe CS U, în perioada următoare, dar demolarea efectivă a arenei întârzie. 

Şi pare că va mai întârzia, la fel ca şi apariţia noului stadion. De cel puţin un an se vorbeşte despre noua arenă, care va fi ridicată pe locul bătrânului „Ion Oblemenco“, inaugurat în 1967.  Atât demolarea vechii arene, cât mai ales construirea celei noi, ridică o serie de semne de întrebare. 

Problemele demolării

Au existat persoane, din rândul detractorilor mai ales, în principal a lui Adrian Mititelu, care au afirmat chiar că arena nu va fi demolată. „A fost o cacealma a celor de la CSU să aducă mai mulţi oameni la stadion la meciul cu Steaua. Nu se va dărâma în perioada următoare, am informaţii că nu există bani la buget pentru cel nou“, a declarat Mititelu, fostul patron al defunctei Universitatea Craiova, în urmă cu câteva zile. Pe hârtie, cel puţin, lucrurile au început să se mişte însă. 

Deşi demolarea arenei „Ion Oblemenco” urma să fie acordată unei fimei de specialitate prin achiziţie directă, fără vreo licitaţie, lucrurile s-au schimbat. Asta după ce firma de audit şi consultanţă a Primăriei din Craiova a estimat costurile acestui serviciu la 350.000 de euro. Joi, consilierii locali au votat şi au aprobat acest lucru, în cadrul proiectului de rectificare al bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova. 

Important e că nu se ştie exact când va avea loc această demolare. „Am mai avut o situaţie similară, Cartierul Chinezesc, cu 1800 de apartamente, care vreau să vă zic că a fost demolat în cinci zile. Deocamdată au început să fie mutate unele scaune pe Extensiv. Cred, totuşi, că în maxim o lună va fi demolat în totalitate. Asta dacă nu apare vreun nebun care să conteste licitaţia şi să ne mai întindem. Am mai avut cazuri“, ne-a declarat Ionuţ Pârvulescu, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Craiova. 

Doar că acestea nu sunt singurele probleme cu demolarea, în zonă fiind o reţea de conducte Distrigaz destul de complicată, dar şi o staţie de transformare şi un cablu de medie sau înaltă tensiune. A căror relocare necesită timp. 

Problemele construirii noii arene

Cea mai mare hibă constă chiar în modul în care a fost gândită finanţarea „Complexului Sportiv Bănie“, cel care va găzdui în primul rând noua arenă „Ion Oblemenco“. Şi miroase mult a afacere electorală. 

Iniţial, la sfârşitul lui 2013, se vorbea despre un stadion cu 40.000 de locuri, cu un cost estimat la vreo 100 de milioane. În octombrie 2014, la lansarea oficială a proiectului, a fost prezentată o arenă cu 31.000 de locuri, care ar urma să coste 55 de milioane de euro. Şi aici începe plimbarea pe terenurile mişcătoare. 90% din această investiţie va fi finanţată cu bani de la buget, mai exact de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), prin intermediul căreia se derulează de mulţi ani diverse construcţii de interes public şi social (inclusiv cele cu destinaţii sportive, precum săli de sport sau bazinul de polo de la Steaua). 

Fâs electoral?

În plus, în octombrie, la prezentarea noii machete şi a proiectului, a participat şi Liviu Dragnea, vicepremierul României şi directorul Consiliului Naţional de Investiţii. Şi tot atunci s-a anunţat şi faptul că arena din Târgu-Jiu va fi modernizată cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale, în perioada următoare. Craiova şi Târgu-Jiu, două fiefuri PSD. 

Pe 17 noiembrie, la o zi după alegerea lui Klaus Johannis ca preşedinte al României, Lia Olguţa Vasilescu le cerea scuze doljenilor, într-un mesaj pe Facebook şi anunţa că nu mai „am curajul să demolez stadionul <Oblemenco>, pentru a construi unul nou“. 

De atunci, lucrurile s-au derulat cu încetinitorul, iar poziţiile Primăriei Craiova şi ale CNI nu prea coincid. 

Ce zice Primăria Craiova

„Noul stadion nu mai ţine practic de noi, ci de CNI. Noi le vom pune terenul în folosinţă. Potrivit contractului, în cadrul <Complexului Sportiv Bănie> există şi un stadion mic, de 5.000 de locuri, cu pistă de atletism, care va fi finanţat de către Consiliul Local Craiova, care va mai asigura şi 10% din costul viitoarei arene mari, de 31.000 de locuri. Restul finanţării ţine de CNI, în perioada următoare vor avea o licitaţie şi, din ce ştiu eu, au asigurat bugetul pentru stadionul nostru. Vorbiţi mai bine cu ei“, ne-a mai transmis Ionuţ Pârvulescu. 

Potrivit unor surse din cadrul Consiliului Local, Lia Olguţa-Vasilescu ar fi anunţat că are promisiunea unui buget de 20 de milioane de euro pentru 2015, de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Suma pare imensă, în contextul banilor alocaţi în ultimul an pentru complexurile sportive din ţară. 

Poziţia CNI

La CNI, singurul lucru clar în acest moment este faptul că în zilele următoare va avea loc o licitaţie pentru aflarea firmei care va construi Complexul Sportiv Bănie. Pentru că oficial bugetul acestei companii se va afla abia în câteva luni. „Pe 22 decembrie va avea loc licitaţia publică pentru execuţia lucrărilor în complexele sportive de la Craiova şi Târgu Jiu. La Craiova evident este nevoie de demolarea obligatorie a arenei şi punea către noi în folosinţă a terenului, liber de orice construcţii. Se vor aloca sume, dar nu ştim cât în acest moment. Trebuie să se afle bugetul pe 2015, cât din el merge la Ministerul Dezvoltării Regionale şi apoi cât din el va fi alocat pentru stadioane. Nu se va aloca o sumă finală, iar frecvenţa şi ritmul lucrărilor sunt necunoscute în acest moment“, ne-a declarat Adina Mitran, şef Oficiu Relaţii cu Presa şi Mass Media din cadrul CNI. 

Practic, pe un astfel de proiect, se pot aloca sume diferite de la an la an. Câteodată mai mult, alteori mai puţin sau deloc, în funcţie de bugetul ţării. Astfel, constructia poate intra in conservare luni de zile sau lucrările pot fi pe parcurs sistate din cauza terminării sau lipsei de fonduri. 

Iar promisiunea bugetului de 20 de milioane de euro pentru 2015 şi terminarea arenei în 17 luni, cum a fost anunţat de către Primarul Lia Olguţa-Vasilescu, nu prea stau în picioare. Spre exemplu, în 2014, din capitolul bugetar din care au fost finanţate stadioanele (sumă totală de 53,5 milioane de euro), doar 3,5 milioane de euro au mers către complexurilor sportive. 

Nu surprinde că la Craiova unii au temeri că vor urca în tribunele noului Oblemenco(foto jos, cum ar trebui să arate) peste mulţi ani. Mai ales că există precedente în zonă. 

Pavel Badea: „Iese <Revoluţie> dacă nu fac stadion“

Fost jucător la Universitatea Craiova, fost până în luna decembrie în rolul de manager general la CS U Craiova, Pavel Badea (47 de ani) are emoţii. În prezent membru în Consiliul Local al Primăriei, Bădiţă are emoţii în legătură cu noua arenă. 

„Am un deja-vu cu Sala Polivalentă din Craiova, care după ce a ars a stat 14 ani în paragină. Ar fi un dezastru, o nenorocire, dacă s-ar demola stadionul vechi, iar cel nou nu se va construi, sau se va construi peste mulţi ani. Am văzut o hârtie la Consiliul Local cu termen de execuţie minimum 77 de luni (6 ani şi jumătate)! Doamna Primar m-a contrazis şi mi-a spus că n-am văzut bine şi că e vorba de 17 luni, nu de 77, lucru penibil având în vedere modul în care se va face finanţarea. Oricum, atrag atenţia oricui va guverna în următorii ani să se ţină de proiect, pentru că oltenii au două lucruri sfinte: familia şi fotbalul. La Craiova iese revoluţie dacă nu fac stadion“, ne-a spus Pavel Badea. 

În 1994, un incendiu a mistuit Sala Polivalentă din Craiova. Ulterior, Ministerul Tineretului şi Sportului, proprietarul construcţie, a aprobat noul proiect, de refacere a Sălii Polivalente. Lucrările au fost finanţate iniţial de ANS, apoi de CNI. Din cauza inflaţiei, a problemelor legate de buget, renovarea s-a încheiat abia în 2011, la 14 ani de la începerea lucrărilor! 

Alte situaţii în cazurile „Cluj Arena“ şi „Ilie Oană“

În ultimii ani, în România s-au construit arene moderne, dar finanţarea nu a fost asigurată într-un procent atât de mare direct de la Guvern. Spre exemplu, noul „Ion Moina“ din Cluj (Cluj Arena), unde în doi ani (2009-2011) s-a construit cu 45 de milioane de euro o arenă de 30.000 de locuri, însă direct de la Guvern a venit doar 14 milioane de euro, restul de 31 de milioane de euro provenind din fondurile judeţului Cluj (Consiliul Judeţean). Şi finanţarea noii arene „Ilie Oană“ s-a făcut din fonduri publice, din bugetul Consiliului Local Ploieşti. Arena de 14.350 de locuri s-a dat în folosinţă tot în 2011 şi a costat 17,5 milioane de euro. În ambele cazuri au apărut însă ulterior probleme legate de finanţare.

Citeşte şi 

VIDEO Cele mai tari meciuri de pe „Ion Oblemenco“. Partida cu Steaua e ultima pe legendara arenă, care va fi demolată