Laura Cosoi i-a cucerit pe chinezi cu mămăliga preparată de ea la Târgul Internaţional de carte de la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa Laura Cosoi (34 de ani) a fost invitată la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, cu volumul „Rămâi la masă?“, ocazie cu care a făcut şi o demonstraţie culinară.

Vedeta de televiziune Laura Cosoi i-a impresionat pe chinezi cu abilităţile sale culinare în cadrul unui show de cooking live, preparând patru feluri de mâncare în 40 de minute, cu ingrediente aduse din România. 

„I-am servit cu ciorbă de lobodă, preferata mea, salată de sparanghel crud, ciocănele de pui cu bere neagră (reţete care se află în volumul „Rămâi la masă?“), dar le-am făcut şi o surpriză, preparând şi… mămăligă! Am făcut întreg ritualul, am amestecat mămăliga în poală, cu făcăleţul (asa cum mai fac şi azi gospodinele în Ardeal), le-am povestit despre cât de populară este mămăliga la noi şi cum se prepară, folosind diferite tehnici, cum se mixează cu alte ingrediente şi i-am îmbiat să o guste amestecată cu brânza de burduf. Evident că şi tăiatul cu aţă i-a cucerit, pentru că nu mai văzuseră această procedură“, a povestit Laura Cosoi pe blogul personal.

Laura Cosoi le-a arătat chinezilor cum se prepară mămăliga FOTO Arhivă personală

Laura Cosoi l-a avut alături pe interpretul de muzică populară Grigore Leşe, care, aşa cum spune actriţa, „a adus cu el ceva din atmosfera de acasă, optimism şi bucurie de viaţă, ceea ce m-a făcut să mă simt şi mai inspirată“. 

Laura Cosoi şi Grigore Leşe la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing FOTO Arhivă personală

„Pe lângă mâncărurile preparate pe loc i-am servit cu ciocolată de casă şi biscuiţi făcuţi în cuptor cu lemne. A fost o nebunie totală, am râs mult, oamenii s-au simţit bine şi am mai primit ajutor din când în când de la soţul meu, dar şi de la renumiţii chef Wan (Malaezia), Cyril Rouquet Prévost (primul câştigător şi World amasador al „MasterChef”) şi renumitul James McIntosh din Marea Britanie“, a continuat vedeta. 

   

Laura Cosoi a fost ajutată de renumiţii bucătarii Cyril Rouquet Prévost şi James McIntosh FOTO Arhivă personală

Laura Cosoi, alături de soţul ei Cosmin Curticăpean şi chef Wan FOTO Arhivă personală

      

Cartea de bucate „Rămâi la masă?“, lansată în 2014, a câştigat premiul Best in the World la categoria Best Tv Chef Book Europe, în cadrul concursului Gourmand World Cookbook Awards, eveniment ce s-a desfăşurat tot în China, anul trecut. Volumul a cucerit juriul prin sfaturile de preparare a bucatelor pentru familie şi prieteni. Vedeta a participat în competiţie alături de numeroşi reprezentanţi ai industriei culinare din întreaga lume, iar la categoria la care a fost desemnată câştigătoare a concurat cu autori din Franţa, Polonia, Grecia, Rusia şi Spania.

Laura Cosoi a declarat în urma acestei distincţiii că nu a îndrăznit nici măcar să viseze că va câştiga, precizând că este foarte încântată de rezultatul obţinut. „Nici o secundă nu mi-am imaginat că volumul meu va fi cel ales drept marele câştigător, cu atât mai mult cu cât se lupta cu ţări importante, autori cu renume şi foarte multă experienţă din Italia, Franţa, Polonia, Grecia, Rusia, Spania. M-am trezit cu zâmbetul pe buze şi parcă nici acum nu îmi vine să cred că am câştigat eu marele premiu şi că vin acasă cu trofeul pentru România mea. Uitându-mă în jurul meu, i-am observat atent pe greii din industrie, participanţi la acest eveniment de ani şi ani şi m-am gândit ce noroc pe capul meu să pot fi şi eu printre ei“, a scris Cosoi pe blogul personal, unde a detaliat întreaga experienţă.

România a fost invitată de onoare la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, alături de alte 15 ţări central şi est-europene. La standul organizat de Institutul Cultural Român (ICR) au fost prezentate peste 1200 de titluri, apărute la 20 de edituri. Printre cărţile româneşti prezentate la Beijing au fost volumul „Pas cu pas“ de Klaus Iohannis, albumul Enescu: „Muzicianul de geniu în imagini”, „Gramatica Limbii Române Contemporane“, autor Dong Xixiao. Prezentarea de carte românească a fost însoţită de recitaluri ale lui Grigore Leşe şi ale violonistului Andrei Mihail, precum şi de interpretarea piesei de teatru „Angajare de clovn“ de Matei Vişniec, în prezenţa autorului. Lista evenimentelor a fost completată de expunerea colecţiei filatelice a lui Alexandru Bartoc, precum şi de alte activităţi conexe: conferinţe, dezbateri, întâlniri cu traducătorii şi editorii chinezi.