Prima TV a împlinit 16 ani de activitate. Cum a fost percepută lansarea în presa vremii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima TV a împlinit în această seară 16 ani de la prima emisie. Presa vremii anunţa noul post de televiziune drept o „concurenţă serioasă“ pentru Pro TV, arată paginademedia.ro.

Postul a fost lansat de omul de afaceri Cristian Burci în decembrie 1997, cu o investiţie iniţială de 20 de milioane de dolari, după cum declara patronul în presa vremii. „Prima TV înseamnă o investiţie de 20 de milioane de dolari, în prima fază, plus încă 20 de milioane de dolari în a doua, foarte curând, pentru extindere“, declara Cristian Burci în ediţia din 17 decembrie 1997 a ziarului Libertatea.

Directorul executiv de atunci al postului era Dan Belcea, iar Ovidiu Miculescu era responsabil pe partea jurnalistică, în timp ce Titus Munteanu se ocupa de zona de divertisment. Printre acţionari se număra şi Ilie Năstase.

Evenimentul de lansare a postului Prima TV a avut loc la Palatul Parlamentului. Omul de afaceri s-a declarat atunci „primul reporter al Prima TV“. La acel moment, au fost prezentat mesaje înregistrate ale preşedintelui Emil Constantinescu şi ale Patriarhului României.

Ziarul Libertatea, 17 decembrie 1997 FOTO Softpedia/paginademedia.ro

La nicio lună de la lansare, Dan Andronic, actualul patron de la Evenimentul zilei, a trecut de la Tele 7 la Prima TV pentru a coordona cele şase buletine pe care Prima TV le realiza. „Vom încerca să facem din Prima TV cel mai bun post în materie de ştiri. Echipa cu care colaborez la Prima TV este una de profesionişti, toate acestea făcând ca cele şase buletine de ştiri, şi în cel mai scurt timp cele 15 buletine de ştiri, să devină un punct de reper jurnalistic pentru telespectatori“, declara Dan Andronic într-un articol apărut în Libertatea pe 5 ianuarie 1998.

Ziarul Libertatea, 5 ianuarie 1998 FOTO Softpedia/paginademedia.ro

În prezent, au existat speculaţii despre o posibilă intenţie de vânzare a Prima TV. Compania RCS&RDS a discutat cu SBS Broadcasting, care controlează în România mai multe operaţiuni de televiziune şi radio, achiziţionarea canalului generalist Prima TV, scria Cătălin Tolontan pe blogul său.

Anul trecut, SBS Broadcasting, societatea ce operează licenţa Prima TV şi opera şi licenţele pentru Kiss FM şi alte posturi de radio, a înregistrat o cifra de afaceri de 16,7 milioane de euro şi o pierdere netă de 3,43 milioane de euro, potrivit HotNews.ro.

Cătălin Tolontan afirma, pe blogul său, că „au existat discuţii şi pentru televiziunea TV2 din Ungaria, deţinută tot de SBS, dar ele s-au stopat şi acum RCS insistă pentru cumpărarea Prima TV“.