Surse: Tăriceanu îl presează pe Meleşcanu să-l revoce pe Maior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Popescu Tăriceanu, face presiuni ca Teodor Meleşcanu să declanşeze procedura de rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior, susţin surse politice. Maior a devenit ţinta tandemului Dragnea-Tăriceanu, după ce a afirmat că scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, către Klaus Ioahnnis, este rezultatul unui lobby exercitat de oameni certaţi cu legea. Ulterior, Giuliani a recunoscut că a primit bani

Iniţial, Teodor Meleşcanu a refuzat să ceară rechemarea în centrală a lui George Maior, invocând faptul că ambasadorul român n-a  încălcat nicio uzanţă diplomatică. Numai că Tăriceanu a convocat Comisia de politică externă a Senatului, din care face şi el parte, şi l-a chemat pe Maior la audieri. Miercuri, în Comisie, Tăriceanu l-a atacat frontal pe Maior.

 „Domnul ambasador poate crede că n-am observat atitudinea dânsului, o atitudine ireverenţioasă“, a spus liderul ALDE. Ce spusese Maior? „Mesajul meu a fost întodeauna concordant cu mesajul Guvernului şi cu mesajul statului român, iar acest lucru nu a făcut decât să îmbunătăţească relaţia cu SUA. Un ambasador are un mandat general de a exprima adevărul. Nu înţeleg cum poate fi stigmatizat un ambasador al unui stat care spune un lucru adevărat“, declarase Maior.

Iohannis are ultimul cuvânt
Comisia de politică externă a Senatului se va reuni din nou luni, pentru a adopta un document (o scrisoare) prin care ministrului de Externe i se va solicita oficial să-l recheme pe Maior la post. Astfel, Meleşcanu va trebui să dea curs voinţei Parlamentului, deşi, personal, se opune. Relaţia dintre Meleşcanu şi Maior este foarte apropiată. Actualul ministru de Externe l-a angajat pe Maior în MAE la începutul anilor 90. Apoi, în perioada 2012-2014, cei doi au condus serviciile secrete: Maior la SRI, Meleşcanu la SIE.

Ulterior, ministrul de Externe va trimite solicitarea de rechemare către premierul Viorica Dăncilă, care va semna imediat hârtia, dat fiind faptul că Maior e rivalul şefului său de partid, însă decizia finală stă în pixul lui Iohannis. Şeful statului are ultimul cuvânt în numirea şi revocarea ambasadorilor.