Schengen. Cele mai mari familii politice europene pun presiune pe Austria
0Șefii celor mai mari familii olitice din Parlamentiul European, PPE, PES și Renew Europe au transmis o scrisoare deschisă în care cer Consiliului să accepte aderarea României și a Bulgariei la Schengen și Austriei să oprească blocarea.
Șefii familiilor politice din Parlamentul European cer Consiliului JAI să accepte extinderea spațiului Schengen și să adopte o decizie care să permită aderarea integrală, începând cu finalul anului 2022, pentru toate cele trei state.
„Ne mândrim că suntem o uniune bazată pe valori, principii și repectarea legii”, scriu șefii familiilor europene, arătând că un eșec în aplicarea acestora în Consiliul JAI, în luna decembrie ar riscă să afecteze nu numai cele trei țări, ci și Uniunea Europeană, iar păstrarea țărilor în așteptare riscă să aprindă nemulțumirea în rîndul cetățenilor celor trei state.
Șefii celor trei familii europene mai arată că Bulgaria, România și Croația, prin aderare, sunt obligate să implementez aquis-ul Schengen, arătând că aceste state membre nu pot avea alte clauze și „să suporte toate responsabilitățile granițelor Schengen, fără a se bucura de beneficiile spațiului Schengen”.
Totodată, șefii PPE, PES și Renew Europe au arătat că misiunile de verificare finalizate pe 16 noiembrie și 23 noiembrie au confirmat și reconfirmat că cele trei state respectă și au implementat toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen, subliniind că Bulgaria și România au avut „un rezultat pozitiv al evaluării încă ce acum 11 ani”.
„Este vital ca voi, miștrii de Justiție și Afaceri Interne să respectați angajamentele și promisiubile Uniunii Europene, să respectați poziția favorabilă a Parlamentului și a Comisiei Europene și să fiți de acord pentru a permite aderarea integrală a Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen”, au mai transmis liderii europeni.
Astfel, șefii celor trei familii din Parlamentul European solicită membrilor JAI să se asigure că Consiliul face „toți pașii necesari, bazați pe eforturile și meritele confirmate și reconfirmate prin rapoartele succesive ale Comisiei Europene și în concordanță cu opiniile exprimate de Parlamentul European și soluțiile relevante propuse și să adoptați o decizie a aplicării în integralitate a prevederilor Schengen pentru Republica Bulgaria, România și Croația până la finalul anului 2022”.
Austria, opozantul înverșunat față de aderarea României și Bulgariei
Austria rămâne ultima țară care se opune aderării celor două state, în ciuda pozițiilor oficialilor europeni de la cel mai înalt nivel și a negocierilor purtate până în ultima clipă. De altfel, Executivul austriac a omis să își expună prezenta poziție până de curând.
În același timp, liderii Executivului de la București sunt gata să apeleze la toate căile diplomatice și politice pentru a opri opoziția Austriei.
Atât politicieni din Bulgaria, cât și din România au reacționat la opoziția Guvernului de la Viena lansând amenințări.
România, dispusă să accepte un compromis în interesul țării
Ministrul Afacerilor Interne a subliniat, înainte de ultimele negocieri și votul din Consiliul JAI, că România va cere aderarea la Schengen și e dispusă să ajungă la un compromis pentru atingerea obiectivului.
„Orice compromis în interesul României îl vom accepta”, a punctat ministrul de Interne, Lucian Bode, care urmează să participe la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie, unde va fi dat votul privind aderarea României și a Bulgariei și Croației la Schengen.