Scenariile scrutinului prezidențial din România care sperie Bruxelles-ul. „Toți ochii sunt ațintiți asupra României”

0
Publicat:

„Toți ochii sunt ațintiți asupra României”, scrie Politico într-o analiză care prezintă scenariile scrutinului alegerilor prezidențiale din România, după anularea scrutinului de anul trecut, în urma îngrijorărilor provocate de interferența Rusiei.

FOTO Shutterstock

Acum că ultranaționalistul Călin Georgescu, sprijinit de Moscova, a fost descalificat din alegerile repetate, George Simion, liderul Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), de extremă dreapta, a trecut în fruntea sondajelor, înaintea unui vot care amenință să zguduie UE şi NATO, dacă Bucureștiul se abate de la calea sa proeuropeană, notează POLITICO, arătând că pentru moment sunt 4 candidați cu șanse în turul II. 

Publicației îi amintește pe Simion; candidatul partidelor de guvernământ, Crin Antonescu; independentul centrist Nicuşor Dan; şi naţionalistul de stânga Victor Ponta. 

Analiza prezintă astfel toate scenariile pentru turul II. 

SIMION VS. DAN

Publicația menționează că Simion încearcă să obțină și votul diasporei, care nu este de obicei inclus în sondajele din România. În același timp, baza de alegători aparținând lui Nicușor Dan, un matematician care a fondat partidul Uniunea Salvaţi România (USR), dar care acum candidează ca independent, este foarte diferită.

În timp ce Dan este, de asemenea, bine plasat pentru a colecta sprijin de la românii din străinătate, el nu este încă bine cunoscut în afara Bucureştiului. El are un sprijin puternic în București, unde este primar, şi în alte zone urbane mari, dar mai puţin în oraşele mici şi în mediul rural notează publicația. 

SIMION VS. ANTONESCU

Antonescu, soţul fostului comisar european al României, Adina Vălean, candidează cu sprijinul partidelor de guvernământ de la Bucureşti, iar în acest scenariu, sprijinul establishmentului este un avantaj clar pentru Antonescu, deoarece câştigarea turului al doilea în alegerile prezidenţiale depinde de capacitatea candidaţilor de a strânge sprijin dincolo de baza lor, însă este dezavantajat de votul diasporei. 

În cazuul său, publicația mai amintește că anterior, românii din străinătate l-au susţinut în număr mare pe fostul preşedinte liberal Klaus Iohannis, ca un protest împotriva PSD-ului, cândva puternic. 

În campania sa pentru a ajunge în turul al doilea, Antonescu a respins un sondaj care îl arăta pe Ponta pe locul al doilea în primul tur ca fiind un „truc de campanie” pentru a aduna alegătorii care se opun atât lui Simion, cât şi lui Ponta în spatele lui Dan.

SIMION VS. PONTA

Aceasta este confruntarea care îngrozeşte mainstream-ul din România şi Europa, mai larg, notează Politico, subliniind contextul treagediei Colectiv în urma căreia a demisionat fostul premier.

Fost prim-ministru şi fost preşedinte al PSD, Ponta a fost forţat să demisioneze în urma unui incendiu mortal într-un club de noapte în 2015, pe care protestatarii l-au pus pe seama corupţiei.

El candidează pe o platformă suveranistă „România mai întâi”. Ponta tinde să obţină sprijin din partea alegătorilor mai în vârstă din zonele urbane şi rurale mai mici. Ca şi Simion, el încearcă, de asemenea, să obţină sprijinul foştilor alegători ai lui Georgescu.

Săptămâna trecută, liderii USR şi-au acordat sprijinul lui Nicuşor Dan în locul propriului candidat, Elena Lasconi, în încercarea de a-l împiedica pe Ponta să smulgă locul doi. O confruntare între Simion şi Ponta ar fi un scenariu „toxic”, au avertizat ei.

În timp ce ambii prezintă o imagine naţionalistă şi anti-europeană, Ponta ar fi probabil perceput, în comparaţie cu Simion, ca un candidat mai pro-european. Cu toate astea, acă cei doi s-ar confrunta în turul doi, ar fi o cursă strânsă. 

PONTA VS. ANTONESCU

Cu sondaje recente care îl plasează pe Simion la peste 30 la sută din voturi, el pare în prezent calificat sigur pentru turul al doilea. Acest lucru face ca scenariile de tur 2 de scrutin fără el să pară nimic mai mult decât un experiment de gândire, dar creşterea de ultim moment a lui Georgescu în noiembrie a demonstrat că nimic nu este bătut în cuie, mai subliniază publicația.

Ponta a condus PSD înainte de a-şi înfiinţa propriul partid, Pro România. Acest lucru l-a lăsat cu propria sa clientelă personală, dar şi cu o bună parte din sprijinul rămas în rândul alegătorilor PSD.

Atât Antonescu, cât şi Ponta se adresează unei game largi de alegători, ceea ce îi plasează într-o poziţie bună pentru a atrage sprijin într-un al doilea tur, dar atracţia mai mare a lui Ponta în rândul susţinătorilor lui Georgescu şi Simion i-ar putea oferi un avantaj faţă de Antonescu dacă s-ar ajunge la o cursă între cei doi. 

PONTA VS. DAN

Sprijinul mai larg al lui Ponta i-ar putea oferi, de asemenea, un avantaj în faţa lui Nicuşor Dan, deşi o confruntare între cei doi pare în prezent să aibă şanse mici, după ce decizia partidului USR de a se ralia în spatele său ar putea chiar să se întoarcă împotriva sa. 

DAN VS. ANTONESCU

Dacă Dan şi Antonescu s-ar confrunta în turul al doilea, o ipoteză puţin probabilă în prezent, ei ar ajunge să pescuiască în acelaşi bazin de votanţi. Dan îşi atrage sprijinul din partea USR şi a românilor cu studii superioare şi înstăriţi din marile oraşe; Antonescu - din partea susţinătorilor partidelor de guvernământ din întreaga ţară. Amândoi ar avea misiunea de a convinge noi alegători şi niciunul nu se adresează prea mult alegătorilor naţionalişti, a mai arătat publicația.