România va numi un comisar european interimar. Consiliul UE respinge propunerea lui Juncker. Pe cine propune Dăncilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean-Claude Juncker va trebui să ţină cont de propunerea făcută de Viorica Dăncilă pentru funcţia de comisar european. FOTO EPA EFE

Consiliul Uniunii Europene a respins luni propunerea preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker de a transfera unor comisari în funcţie atribuţiile Corinei Creţu şi ale lui Andrus Ansip, după ce aceştia au preluat mandate de eurodeputaţi, potrivit „Calea Europeană“, care citează surse politice de la Bruxelles.

Subiectul a fost pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului UE în format al miniştrilor pentru muncă şi afaceri sociale. În cadrul acesteia s-a luat „decizia Consiliului care a constatat lipsa unanimităţii în privinţa propunerii preşedintelui Comisiei Europene”, potrivit sursei citate

„Propunerea lui Jean-Claude Juncker a avut două opoziţii, din partea României şi a Estoniei. Iniţial, a existat şi o opoziţie din partea Olandei pentru că nu era lămurită situaţia lui Frans Timmermans”, mai arată Calea Europeană. 

În curând vor urma audierile în comisiile de specialitate pentru avizarea comisarilor propuşi de România şi de Estonia. Aceste audieri ar putea avea loc chiar în timpul sesiunii plenare din 15-18 iulie, când eurodeputaţii sunt aşteptaţi să voteze, în sesiune plenară, şi asupra numirii Ursulei von der Leyen în fruntea Comisiei Europene.

Propunerea înaintată de Viorica Dăncilă este fostul vicepreşedinte al Parlalentului European Ioan Mircea Paşcu. Acesta a avut mai multe mandate de europarlamentar.